03 / 05 / 2024

mesken kira enflasyonu

mesken kira enflasyonu

Mesken ve işyerlerinin kiralamalarında kira bedeline yıllık olarak yapılacak zam hesabı, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Mesken zam hesabında kullanılan kira enflasyon oranları TÜİK tarafından yarın açıklanacak..

Kira enflasyonu yüzde 121 oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, X sosyal medya hesabından kira enflasyonu ile ilgili rakamları paylaştı. İşte ev sahibini ilgilendiren o rakamlar... 

Ev sahipleri dikkat: Kira geliriniz 33 bin TL'den azsa vergi ödemeyeceksiniz!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnası 2024 yılı için 33 bin Türk Lirası şeklinde açıklandı. İşte ev sahiplerini yakından ilgilendiren o gelişme...

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

Türkiye, Avrupa'da konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu!

Türkiye'de kanuna göre gelecek bir yıl için geçerli olacak kira artışı, geçmiş 12 aylık ortalama TÜFE'den fazla olamıyor. Ancak bu kanun, yalnızca mevcut kiracılar için geçerli. Kanuna göre ev sahipleri yeni kiracı bulurken istediği meblağı talep edebiliyor. Bu nedenle resmi kira enflasyonu da daha

Mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kira gelir vergisi beyanname ve 1. taksit dönemi 1 Mart'ta başladı. İstisna sınırının altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek. Peki, mesken kira geliri istisnası 2022 ne kadar?

Kira geliri yoksa beyanname verilir mi?

Mesken kira gelir vergisi, konutunu kiraya veren mal sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, konut bedelsiz kiralandıysa vergi beyannamesi veriliyor mu?

Kira geliri beyannamesinde bunlara dikkat!

Toplam mesken kira geliri 6 bin 600 TL'yi aşan 2 milyonu aşkın mükellef, gayrimenkul sermaye iradı sebebiyle bu ay beyanname verecek. Peki kira geliri vergisinde hangi değerler indirilebilir? İşte gelir vergisi beyannamesinin püf noktaları...

Kira geliri 6 bin 600 TL'yi aşanlar dikkat!

Toplam mesken kira geliri 6 bin 600 TL'yi aşan 2 milyonu aşkın mükellef, gayrimenkul sermaye iradı sebebiyle bu ay beyanname verecek. Peki kim, ne kadar vergi ödeyecek?

Emlak fiyatı kirayı, kira enflasyonu yükseltiyor!

2010 yılı başından Kasım 2018’e kadar 9 yılda Türkiye ortalaması olarak konut değer artışı yüzde 134.5’e vardı. Aynı dönemde kira artışları da yüzde 85’i buldu.

Kira gelirlerinde istisna tutarı 5 bin 400 lira oldu!

Bu yıl değişen gelir vergisi dilimleri tüm kamu personelini etkiliyor. Buna göre engellilik indirim tutarı bin 200 lira olurken, mesken kira gelirlerinde istisna tutarı 5 bin 400 lira olarak kaydedildi. 

Mesken kira gelir vergisi istisna uygulaması 2018!

Mesken kiralamalarında elde edilen gelirin istisna sınırından yüksek olması halinde beyanname verilecek, bu sınırın altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek. İşte mesken kira gelir vergisi istisna uygulaması 2018..

Mesken kira gelir vergisi 2. taksiti hesaplama 2017!

Kira gelir vergisini belirlenen istisna sınırından yüksek oranda gelir elde eden kimseler ödüyor. Peki mesken sahipleri ne kadar vergi öder? İşte mesken kira gelir vergisi 2. taksiti hesaplama 2017 örneği..

Mesken kira geliri istisnası 2017!

Kira gelir vergisi, mesken ve işyerlerinin bir sene içerisinde kiraya verilmesinden elde edilen gelire istinaden ödeniyor. Peki, bu sınır meskende ne kadar? İşte mesken kira geliri istisnası 2017..

mesken kira enflasyonu Haberi

mesken kira enflasyonu

Kira enflasyon oranları yarın açıklanacak!

Mesken ve işyerlerinin kiralamalarında kira bedeline yıllık olarak yapılacak zam hesabı, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapamıyor.


Zam hesaplamasında enflasyon oranlarının kullanılması gerekiyor. Ancak bu kural yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyerinde kiracıya yapılacak zamda 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Sözleşmede taraflar arasında hangi oranın kullanılacağı belirlenmişse o oranda; hiç oran belirtilmemiş ise mal sahibinin istediği oranda zam yapılabiliyor.


Mesken kiralamalarına yapılacak zam, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Hesaplamada bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki...