08 / 05 / 2024

miras olan arazi

miras olan arazi

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sorduğu miras olarak başkasına verilen ev için hak iddia etme konusuna değindi. Heper sorunun cevabına köşesinde yer verdi...

Arazi tahsisleri nasıl yapılmalı? 'Parayı veren düdüğü çalar' mantığı sona ermeli! 

Mülkiyeti orman ve hazineye ait olan arazi tahsisleri sık sık gündeme geliyor. Peki arazi tahsisleri nasıl yapılmalı? İşte ayrıntılar...

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras ayrımı, Medeni Kanuna göre yapılmaktadır. Mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı ölçüde pay alır. Bunun dışında miras konusunda devir işlemi mirasçıların kafasını karıştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilenler!

Ford hızla büyümeye devam ediyor: Yeni SUV modeli Everest yolda!

Ford yeni SUV modeli olan arazi aracı Everest modelinin örtüsünü kaldırdı! Özelliklerini görünce şok olacaksınız. İşte yeni Ford Everest modeli hakkında merak edilen her şey...

Zeytinburnu’ndaki 2 bin metrekarelik parselin imar planı değiştirildi!

17. yüzyıldan miras olan Zeytinburnu’ndaki Mahpeyker Valide Sultan Namazgahı’nın yanındaki araziye özel üniversite ve hastane yapılması amacıyla imar planı değiştirildi.

MHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı’ndan Beşiktaş'taki arazi için afiş!

MHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı, Beşiktaş Ulus'ta tartışmalara neden olan arazi planının imarına yönelik parti binasına afiş astı.

Antalya Ambarlar'daki yapılar tehlike altında!

Bezirgan Ambarlar'da 350 yıllık tarihi kültürel miras olan yapılar korunmaya alınmazsa yok olacak. 

Levent Gök'ten AOÇ arazisinin 74 dönümünün kiraya verilmesine tepki!

Atatürk’ün mirası olan Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) 74 dönümünün daha kiralanmak üzere ihaleye çıkarılması tepkilere neden oldu. 

Tarım arazisi mirasçılarına kredi desteği!

Tarım arazilerinin miras ve satış yoluyla bölünmesinin engellenmesi için mirasçılara arazi ediniminde finansal destek sunulacak. 

Diyarbakır Surları restore edilerek turizme kazandırılacak!

"Dünya Kültür Mirası" olan Diyarbakır Surları, başlatılan restorasyon çalışması kapsamında işlevlendirilerek turizme kazandırılacak.

Van'da yolu dar olan okul için hayırseverler arazi bağışladı!

Van'ın Erciş ilçesinde yolu dar olan okul için 2 dönüm arazi bağışlayan iki aile, duvarların yıkılması ve yol genişletme çalışması yapan ekiplere de yardımcı oldu.

Çamlıca Alman Hastanesi'nin arazisi nasıl değerlendirilecek?

Çamlıca Alman Hastanesi binası Ağustos'ta tamamen yıkıldı. Hastane Azmi Ofluoğlu'na aitti ama arazi başkasınındı. Hakkı Demir Vakfı'na ait olan arazi boş kaldı. İstanbul'un yüzün taşı arazilerinden olan yer nasıl değerlendirilecek?

Levent'teki İETT Garajı arazisinin değeri 443 milyon TL'ye mi düştü?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin 16 Ocak tarihindeki oturumunda, Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık, yeşil alan kararından sonra "Değeri 2.3 milyar TL olan arazi, 443 milyon liraya düştü" dedi...

miras olan arazi Haberi

miras olan arazi

Dedemden iki katlı bir ev miras kaldı. Mirasçı olarak çocukları var. Bunlardan biri de babam. Ancak dedem ölümünden önce üst katı babaanneme vermiş, o da halamın çocuğuna vermiş. Şimdi babamlar burada hak iddia edebilir mi? • M.Ç. 


Okuyucumun sorusuna bu kadar bilgi ile net bir yanıt vermem imkansız. Zira, dededen kalma iki katlı bir ev var ve bunun üst katı eşe veriliyor. Üst katın eşe verilebilmesi için bu binada kat mülkiyeti mevzuatının uygulanması lazım. Yani binada ya kat irtifakı kurulu olacak veya kat mülkiyeti. Bunlardan biri yoksa tapuya gidilip, "Bu evin üst katını bizim hanımın adına tescil et" denilemez. 


Olsa olsa binanın yarı hissesini eşine devredebilir. Ancak okuyucum, üst katın verildiğinden söz ediyor, bu durumda binada kat mülkiyeti yok ise bu...