17 / 05 / 2024

mirasta babanın payı

mirasta babanın payı

Medeni Kanun gereğince annenin vefatı durumunda, sahip olunan mal varlığı sağ kalan eşe ve çocuklara kalıyor. Peki, mirasta babaya düşen pay nedir? İşte sağ kalan eşin mirastaki payları..

Emlakta 'Nakit parası olanlar'ın devri başladı! 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Mart'ta ipotekli satışların payı yüzde 12, nakit ve senetle ev alanların payı yüzde 88 oldu. Ekonomist ve analist Ebru Usta, emlakta nakit piyasası devri başladığının altını çizdi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Yabancı yatırımcı konuttan uzaklaşıyor! Gayrimenkul satın almak finansal açıdan mantıklı değil! Acil çözüm gerekiyor

Yabacıların konut satın alma yoluyla vatandaş olmasına getirilen düzenleme sonrası konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7’ye kadar geriledi. Yabancılar konutlarını satarak ülkeyi terk etmeye başladı. 

Yabancıya konut satışları son 33 ayın dibinde!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yabancıya konut satışları Şubat ayında resmen dibi gördü. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Şubat'ta toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 2,0 şeklinde oldu.

Satılık ve kiralık konut fiyatlarının fırlamasında yabancıya satışın payı var mı?

Barınma sorunu gün geçtikçe yayılıyor ve sık sık gündem oluyor. Peki satılık ve kiralık konut krizinde yabancıya satışın payı var mı? İşte detaylar...

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Anne ve babanın hayatta iken evlatlarına mal vermesine “sağlararası kazandırma” işlemi denir. Peki, Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi? Diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Babanın sağlığında paylaştırdığı miras öldüğünde bozulur mu?

Babanın sağlığında paylaştırdığı mirasın öldüğünde bozulup bozulmayacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki miras paylaşımını iptal etmek mümkün mü? Miras paylaşımı nasıl bozulur?

Konut satışlarında yabancının payı son 3 yılın en düşüğü!

Açıklanan resmi rakamlara göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 42 azaldı ve 3 bin 58 oldu. Söz konusu bu rakamlara göre yabancının satışlardaki payı son 3 yılın en düşüğü...

Togg elektrikli otomobil satışlarını tetikledi!

Türkiye otomobil pazarında elektrikli otomobil satışlarının payı bu senenin ilk 8 ayında yüzde 4'e yaklaşırken, Togg T10X modeli de satışa başladığı 4 ay içinde tüm elektrikli araç pazarında en çok satan marka ve model kategorisinde adeta lider oldu.

Deprem bölgesinde imar kuralları güncelledi! Uzlaşmayı kabul etmeyenlerin payı Hazine’ye geçecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen afet bölgesinde ‘yeniden dönüşüm’ için düzenlemeler yapıldı ve imar kuralları güncellendi. Bu kapsamda belirlenen kurallara uymayanların payı Hazine’ye geçecek. İşte detaylar...

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları yüzde 156 artarak 2 trilyon TL'ye ulaştı!

Geçen senenin haziran ayı sonunda 756,5 milyar Türk Lirası olan yurt içi yerleşiklerin pay senedi varlıkları, bir senede yüzde 156 artış göstererek, 1 trilyon 936 milyar TL'ye yükseldi.

Hane halkı bütçesinde en fazla pay gıda harcamasına ayrıldı: Tüketim harcamalarında gıda payı yükseldi! 

Hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde gıda harcamalarının payının arttığı belirlendi. İşte TÜİK tarafından açıklanan o rakamlar...

Ölen babanın emekli maaşı alınır mı? Ölen babanın maaşı nasıl alınır?

Bir babanın vefat etmesi, ailesi için oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte, ölen babanın emekli maaşının nasıl alınacağı ise önemli bir konudur. Emekli maaşı, hak sahipleri tarafından alınabilir.

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Döviz kurlarının yatay seyri nedeniyle geçen yıl toplam mevduat içerisinde döviz hesaplarının payı önemli oranda geriledi. Toplam mevduatlar içerisinde döviz tevdiat hesaplarının payı yüzde 63,2’den yüzde 43,6’ya indi.

mirasta babanın payı Haberi

mirasta babanın payı

Mirasta babaya düşen pay nedir?

Medeni Kanun gereğince annenin vefatı durumunda, sahip olunan mal varlığı sağ kalan eşe ve çocuklara kalıyor.  Medeni Kanun gereğince sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor; 


1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,

2. Mirasbırakanın  ana  ve  baba  zümresi  ile  birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,

3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Yasal mirasçılar kimlerdir?

A. Kan hısımları

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


II. Ana ve baba

MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit...