04 / 05 / 2024

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları yüzde 156 artarak 2 trilyon TL'ye ulaştı!

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları yüzde 156 artarak 2 trilyon TL'ye ulaştı!

Geçen senenin haziran ayı sonunda 756,5 milyar Türk Lirası olan yurt içi yerleşiklerin pay senedi varlıkları, bir senede yüzde 156 artış göstererek, 1 trilyon 936 milyar TL'ye yükseldi.



Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından açıklanan ve merakla beklenen 2023 Haziran ayı Finansal Piyasa Özet Verileri'ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları, son bir senede yüzde 156 artış göstererek, haziran ayı sonunda 1 trilyon 936 milyar Türk Lirası oldu.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) kaynaklarından derleyerek hazırlamış olduğu 2023 Haziran ayı Finansal Piyasa Özet Verileri'ni açıkladı.

Söz konusu bu verilere göre, geçen senenin haziran ayı sonunda 756,5 milyar TL olan yurt içi yerleşiklerin (yerli yatırımcılar) pay senedi varlıkları, bir senede yüzde 156 artış göstererek, 2023 yılının haziran ayı sonunda 1 trilyon 936 milyar TL'ye yükseldi.

Paylaşılan detaylar göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarında bu senenin ilk yarısındaki artış da Mayıs ayında gerçekleştirilen seçim belirsizliklerinin de etkisiyle yüzde 5,5 ile sınırlı kaldı.

Pay senetleri, yıllık bazda sunduğu yüksek oranlı getiri ile yerli yatırımcılara enflasyonun "hayli" üzerinde bir getiri sağlarken, bu senenin ilk yarısında enflasyonun altında bir getiri de sundu. Haziran ayı sonu itibarıyla 1 trilyon 936 milyar Türk Lirası şeklinde olan yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının 917,6 milyar TL'Sİ kurumsal yatırımcılar ve tüzel kişilere, 1 trilyon 18,4 milyar TL'si de bireysel yatırımcılara ait.

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları yüzde 156 artarak 2 trilyon TL ye ulaştı!

Yerli yatırımcı sayısı artıyor

Yine paylaşılan detaylara göre, Borsa İstanbul pay senedi piyasasında, bakiyeli yatırımcı sayısı artmayı sürdürüyor.

Verilen bilgilere göre, 2022 yılı sonunda 3 milyon 783 bin olan Borsa İstanbul pay senedi piyasasındaki bakiyeli yatırımcı sayısı, 6 ayda yaklaşık olarak 689 bin artış göstererek, 2023 yılının haziran ayı sonunda 4 milyon 472 bine çıktı.

Yine paylaşılan detaylara göre, pay senedi piyasasında ayda en az bir defa işlem yapan yatırımcı (aktif yatırımcı) sayısı da geçen senenin sonuna göre 670 bin artış göstererek, mayıs ayı sonu itibarıyla 3 milyon 772 bine çıktı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan verilere göre, geçen senenin ilk yarısı itibarıyla 10 trilyon 760 milyar TL şeklinde olan yerli yatırımcıların finansal varlıkları, bir yılda yüzde 67 artış göstererek, haziran ayı sonu itibarıyla 17 trilyon 967 milyar TL'ye yükseldi. Yerli yatırımcıların finansal varlıkları, bu senenin 6 ayında da yüzde 24,5 artış gösterdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön