28 / 04 / 2024

mirasta pay

mirasta pay

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Peki, miras pay hesabı nasıl yapılır? Miras nasıl paylaştırılır? İşte Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslar...

Birinci dereceden mirasçılar kimdir?

Vefat eden bir kimsenin geride miras bırakması halinde, birinci dereceden mirasçıları kimdir? Kimler bu mirastan yararlanma hakkına sahip oluyor? Yanıtı ve konu ile ilgili detaylar haberimizde...

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Torunların mirasta saklı payı var mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde torunların mirastaki saklı payını yazdı.

Üvey kardeşlerin mirasta payı olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesinin babasından ayrıldığını ve başkasıyla evlendiğini aktaran okuyucu, ablasının vefat ettiğini ve annesinin mirası reddettiğini belirterek, annesinin 2'nci evliliğinden çocuklarının mirasçı olduğunu söyledi, ne yapabileceklerini sordu.

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.

Ölen kişinin mirası torununa kalabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ölen babanın iki erkek iki kız çocuğu vardı. ' sorusunu yanıtladı. Veraset ilamı için başvuru yapıldı. Bir erkek bir kız çocuğu mirası reddetti. Veraset ilamında mirası reddeden oğlunun iki çocuğuna mirasta pay verildi. Bu doğru bir karar mı?'sorusunu yanıtladı...

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Mirasta saklı pay bertaraf edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''mirasta saklı pay'' hususunu açıkladı. İşte o yazı...

Aileden kalan mirasta akrabanın payı var mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu ''Annemden kalan mirasta yengemin payı var mı?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Saklı payına ihlal edilen mirasçıların dava açma hakkı bulunuyor. Tenkis davası Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile açılıyor. İşte, mirasta tenkis davası dilekçe örneği!

Mirasta sağ kalan eşin saklı payı!

Miras, vefat eden bir kimsenin ardında bıraktığı mal varlığı oluyor. Medeni Kanun gereğince miras, mirasbırakanın mirasçılarına intikal ediyor. Peki, kanunen mirasta sağ kalan eşin saklı payı oranı nedir?

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor. Peki, kanunen mirasta kime ne oranda pay düşer?

mirasta pay Haberi

mirasta pay

Miras pay hesabı nasıl yapılır?

Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar. Mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar. Peki miras pay hesabı nasıl yapılır?


Türk Medeni Kanununa göre, yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırılıyor.


Miras payının hesaplanması..

Mirasbırakanın tasarrufu

MADDE 647.- Mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar koyabilir.


Bu kurallar, mirasbırakan tarafından kastedilmemiş olan bir eşitsizlik hâlinde payların denkleştirilmesi olanağı saklı kalmak kaydıyla, mirasçılar için bağlayıcıdır.

Aksini arzu ettiği tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasbırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, vasiyet olmayıp sadece paylaştırma...