18 / 05 / 2024

mirasta paylaşım kuralları

mirasta paylaşım kuralları

Mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar. Peki, miras paylaşım kuralları 2015 nelerdir?

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras paylaşımları konusu, Türkiye'de aileler arasında sorun olmaya devam ediyor. Yaşanan bu süreç, miras paylaşımı için özel kuralların uygulanması ile birlikte daha da karmaşık hale geldiği kaydedildi.

Kardeşler arasında miras paylaşımı! Kız ve erkek çocuklar arasında miras nasıl paylaştırılır? 

Miras anlaşmazlıklarında yapılacak olan kurallar kardeşler arasında nasıl paylaşılacağı merak edilen konular arasında. Buna göre, kız ve erkek çocuklar arasında miras payı farkı var mıdır? Nasıl paylaşım olur? İşte haberlerin ayrıntıları...

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...

Mirasta paylaşım belgesiz geçerli mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Mirasta paylaşım belgesiz geçerli mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Yetkinlik Geliştirme ve Deneyim Paylaşım Atölyesi ilk mezunlarını verdi!

AYD’nin, AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği “Yetkinlik Geliştirme ve Deneyim Paylaşım Atölyesi” ilk mezunlarını Ankara’da; verdi.

Çelik yapıların tasarım ve yapım kuralları revize ediliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütmüş olduğu proje ile “Çelik Yapıların Tasarım ve Yapım Kurallarını” yeniden belirliyor. Türkiye'de demir-çelik sektöründe halen 250 haddehane, 20 kuruluş bulunuyor.

Çelik Yapıların Yapım Kuralları yeniden belirleniyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa yürütmüş olduğu proje ile “Çelik Yapıların Tasarım ve Yapım Kurallarını” yeniden belirliyor.

Bursa Osmangazi'de arsa karşılığı gelir paylaşımı yapılacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Osmangazi Çekirge Mahallesi, İntam Blokları kentsel dönüşüm alanında arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı yapacak. ihale tarihi 30 Haziran 2015 olarak belirlendi.

TOKİ Edirne Merkez arsa satışı karşılığı gelir paylaşım ihalesi bugün!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Edirne ili Merkez ilçesi Hadımağa Mahallesi arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi yapım işi ihalesi bugün saat 15:00'te gerçekleşecek.

Evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı!

Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanıyor.Ancak isteyen eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebiliyor. Peki, evlilikten önce edinilmiş malların paylaşımı nasıl olur?

TOKİ Edirne arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalesi 25 Mayıs'ta!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Edirne Merkez ilçesine bağlı Hadımağa Mahallesi'nde bulunan 4 adet parselde arsa satışı karşılığı gelir paylaşım işini 25 Mayıs 2015 tarihinde ihale edecek.

Eşler arasında mal paylaşımı kanunu!

Eşler arasında yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Evlilik birliği içinde yapılabilen mal sözleşmeleri Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte eşler arasında mal paylaşımı kanunu...

Boşanırken mal paylaşımı 2015!

Evlilik birliğini sonlandıran eşlere, boşanma sürecinde hangi rejimin uygulanacağı evlilik tarihlerine bağlı oluyor. Peki, boşanırken hangi mallar kime kalır? İşte boşanırken mal paylaşımı 2015...

mirasta paylaşım kuralları Haberi

mirasta paylaşım kuralları

Miras paylaşım kuralları 2015!

Miras Hukukuna göre yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırırlar.


Tereke mallarına zilyet olan veya mirasbırakana borçlu bulunan mirasçılar, paylaşma sırasında bu konuda eksiksiz bilgi vermekle yükümlüdürler. Peki, miras paylaşım kuralları nelerdir?


Miras paylaşma kuralları 

I. Mirasbırakanın tasarrufu

MADDE 647.- Mirasbırakan, ölüme bağlı tasarrufuyla paylaşmanın nasıl yapılacağı ve payların nasıl oluşturulacağı hakkında kurallar koyabilir. 


Bu kurallar, mirasbırakan tarafından kastedilmemiş olan bir eşitsizlik hâlinde payların denkleştirilmesi olanağı saklı kalmak kaydıyla, mirasçılar için bağlayıcıdır. 

Aksini arzu ettiği tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasbırakanın tereke malını bir mirasçıya özgülemesi, vasiyet olmayıp sadece paylaştırma kuralı sayılır.


II. Paylaşmaya kayyımın katılması

MADDE 648.- Açılmış mirasta bir mirasçının payını devralmış veya haczettirmiş olan ya da elinde mirasçıya...