07 / 05 / 2024

Öğrenci şehirlerinde kiralar düştü mü

Öğrenci şehirlerinde kiralar düştü mü

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrenci evleri de boş kaldı...

Kira sorunu öğrencileri de vurdu: Üniversiteyi bırakan öğrenci sayısı iki yılda 700 bini geçti!

Kiralar öğrencileri de vurdu. 2021 ve 2022 yılında 728 bini aşkın öğrenci üniversiteyi bıraktı. En çok terk etme büyük kentlerde yaşanırken üniversitelerini bırakan öğrenci sayısı ülkedeki 50 şehrin nüfusunu geçti.

Almanya'da öğrenci evlerinin kiraları cep yakıyor!

Almanya'nın 19 kenti için hazırlanan rapora göre, öğrencilerin konut kiraları 2021 yılında geçtiğimiz seneye göre yüzde 1,8 yükseldi. Öğrenciler 30 metrekare büyüklüğündeki ev için su ve yakıt dahil ayda ortalama 515 Euro kira ödemesi yapıyor. 

Öğrenci ve emlakçının ortak sorunu yüksek kiralar!

İstanbul genelinde hızla tırmanan kira ücretleri hem öğrencileri hem de emlakçıları zor duruma sokuyor. Emlakçılar bu yükselen kiralar karşısında çaresiz kaldıklarını dile getirdi. 

Kiralık ev fiyatları uçtu!

Kovid-19 salgını nedeniyle okulların bir süredir kapalı kalmasından dolayı öğrenci şehirlerinde pek çok daire boş kaldı. Şimdi ise örgün eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından boş konut bulmak zorlaştı.

Almanya'da yüksek konut kiraları protesto edildi!

Almanya'nın çeşitli şehirlerinde çok sayıda kişi, artan konut kiraları ve konut politikalarına karşı protesto yapıldı. 

Öğrenci şehirlerinde evler boş kaldı, kiralar düştü!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrenci evleri de boş kaldı...

Berlin'de kiralar arttı!

Almanya’nın büyük şehirlerinde kiralar ortalama yüzde 2.3 artarken, konut fiyatları yüzde 6,7 yükseldi. Jones Lang LaSalle adlı danışma şirketinin verdiği bilgiye göre, kira artışında Berlin ilk sırada yer alıyor.

Öğrenci evleri kiraları artırdı!

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.73 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.87 oranında artış gerçekleşti.

Anadolu şehirlerinde kira fiyatları yükselişe geçti!

İstanbul'da konut kiraları 2009 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaşıp fiyat artışı da mevduatın gerisine düşerken son 14 yıla bakıldığında Anadolu şehirlerinde kiraların İstanbul'un çok üzerinde artış gösterdiği inceleniyor.

Edirne'de konut kiraları arttı!

Edirne'de Trakya Üniversitesine öğrenci kayıtlarının başlamasıyla ilde ev kiralarının arttığı ifade edildi. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Başkanı Serhat Çeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, kayıt yaptıran öğrencilerin bazıların yurt haricinde kiralık evleri tercih ettiğini belirtti.

Mersin Taşucu'nda ev kiraları yüzde 500 arttı!

Mersin'nde öğrenciler ve velileri kira artışına tepki gösteriyor. Taşucu'nda ev kiraları 800- 1200 liraya çıktı. Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksek okulunda öğrenci kayıtları başlarken ev kiraları da uçuşa geçti.

Mersin'de öğrenci yurdu kapandı kiralar 2 kat arttı!

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde hizmet veren YURTKUR’a ait 192 kişilik erkek öğrenci yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. İlçede ortalama 300 lira olan kiralar, 600-700 liraya yükseldi.

Mersin'de öğrenci yurdu kapandı, kiralar tavan yaptı!

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’nde hizmet veren YURTKUR’a ait 192 kişilik erkek öğrenci yurdu, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. İlçede ortalama 300 lira olan kiralar, 600-700 liraya yükseldi.

Öğrenci şehirlerinde kiralar düştü mü Haberi

Öğrenci şehirlerinde kiralar düştü mü

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrenciler de ailelerin yanlarında kaldı. Bazı öğrenciler bu sürecin uzama ihtimaline karşı boşa kira vermemek amacıyla üniversitelerinin bulunduğu şehirdeki evlerini boşalttı. Diğer bir yandan şehirlere bu yıl üniversite kazanan yeni öğrenciler de gelmeyince özellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir, Edirne gibi öğrenci şehirinde evler boş kaldı, kiralar da düşmeye başladı.


1+1 evlere ilgi yok


Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan konuyla ilgili olarak, ”İstanbul dışında bu durum piyasaları oldukça etkiledi. Özellikle öğrenci illeri olarak Eskişehir, Edirne ve Bursa’da genellikle öğrenciler tarafından tercih edilen 1+1 dairelerde arz fazlası söz konusu” diye konuştu.

Kiralar düşüyor

Uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle bu evlerde boşluk oranı artığı gibi kiralarda da gerilemelerin yaşandığına...