28 / 04 / 2024

Oturma hakkının sona ermesi

Oturma hakkının sona ermesi

Oturma hakkı kişiye bir binadan veya onun bir bölümünden mesken olarak yararlanma,oturma yetkisini veriyor. Peki, oturma hakkı nasıl iptal edilir?

Sükna hakkını sona erdiren sebepler!

Sükna hakkı, bir evde veya evin bir bölümünde oturma hakkı veren kişiye bağlı olan hak olarak biliniyor. Peki, sükna hakkı nasıl sona erer? İşte, sükna hakkını sona erdiren sebepler!

Oturma hakkı haczedilir mi?

Oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, kiraya verilemiyor ve başkalarına devredilemiyor. Peki, oturma hakkı haczedilir mi?

Sükna hakkının terkini!

Sükna hakkı oturma hakkı olarak da biliniyor. Sükna hakkı hak sahibine o konuttan yararlanma ve oturma hakkı veriyor. Sükna hakkının sona ermesi mümkün mü? Peki, sükna hakkının terkini nasıl olur?

Sükna hakkı ne zaman sona erer?

Sükna hakkı, hak sahibine konutu kullanma ve konuttan faydalanma imkanı sunuyor. Sükna hakkı devredilemiyor. Peki, sükna hakkı sona erer mi? Sükna hakkı ne zaman sona erer?

Oturma hakkı sözleşmesi nasıl kurulur?

Oturma hakkı, sahibine bir gayrimenkulün tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor. Oturma hakkı için taraflar arasında sözleşme imzalanması gerekiyor. Oturma hakkı sözleşmesi nasıl kurulur?

Oturma hakkı (Sükna hakkı)!

İntifa hakkından farklı olarak, bir gayrimenkulün yalnızca oturma hakkını veren sükna hakkı, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre oturma hakkı (Sükna hakkı) yalnız daireler üzerinde kuruluyor...

Oturma hakkının sona ermesi!

Oturma hakkını sona erdirecek sebepler, Medeni Kanunda yer alan hükümlere göre intifa hakkını sona erdiren sebepler ile aynı tutuluyor. Buna göre oturma hakkı nasıl sona erer? İşte oturma hakkının sona ermesi...

Oturma hakkının terkini!

Bir konutun tamamının veya herhangi bir odası gibi bir kısmının bir başkasına tahsis edilmesi, oturma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Oturma hakkının tesisi gibi yasal düzenlemelere Türk Medeni Kanununda veriliyor...

Demet Şener Levent’teki 3 katlı lüks villada oturma hakkını kaybetti!

İbrahim Kutluay'dan olaylı bir şekilde boşanan Demet Şener, iş insanı Cenk Küpeli ile 19 aylık evliliğini dün bitirdi. Demet Şener’in, Kutluay ile yaptığı boşanma protokolünde bulunan ‘evlenmemesi’ koşuluyla tapusunda 10 yıllık oturum hakkı olan Levent’teki 3 katlı lüks villadan oldu. 

Yapılandırılan vergi taksit ödemeleri bugün sona eriyor!

Yapılandırılan vergi taksitinde ödeme süresi bugün sona eriyor. Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bugün mesai bitimine kadar ödemelerin yapılması gerekiyor..

İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?

TOKİ Malatya Merkez başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Malatya Merkez başvuruları bugün sona eriyor. Dairelerin 147,37 metrekare büyüklükte dizayn edildiği projede satış işlemlerini Türkiye Halk Bankası A.Ş yürütüyor.

TOKİ Kırşehir Merkez Kayabaşı 2. Etap başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Kırşehir Merkez Kayabaşı 2. Etap başvuruları bugün sona eriyor. Satış işlemlerini Türkiye Halk Bankası A.Ş'nin yürüteceği projede aylık taksitler 534,92 TL'den başlangıç gösteriyor.

TOKİ Konya Sarayönü 1. Etap başvuruları bugün sona eriyor!

TOKİ Konya Sarayönü 1. Etap başvuruları bugün sona eriyor. Daire fiyatlarının 65 bin 947 TL'den başladığı projede yüzde 12 peşinatta, kalan bedel 180 ay vadelendiriliyor.

TOKİ Edirne Süloğlu başvuru dönemi bugün sona eriyor!

TOKİ Edirne Süloğlu başvuru dönemi bugün sona eriyor. Satış işlemleri T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığıyla yürütülen projede 394 TL taksitle daire sahibi olunabiliyor.

TOKİ Balıkesir Balya başvuruları bugün sona erecek!

TOKİ Balıkesir Balya başvuruları bugün sona erecek. Satış işlemlerini T.C. Ziraat Bankası A.Ş'nin yürüteceği projede başvuru bedeli olarak 4 bin TL kabul ediliyor.

TOKİ Balıkesir Balya başvuru süreci yarın sona eriyor!

TOKİ Balıkesir Balya başvuru süreci yarın sona eriyor. Talep örgütlemesi yöntemiyle geliştirilen projede 87,2 metrekare büyüklüğe sahip konut seçenekleri sunuluyor.

TOKİ Manisa Demirci başvuru dönemi yarın sona eriyor!

TOKİ Manisa Demirci başvuru dönemi yarın sona eriyor. Dairelerin 2+1 ve 3+1 olarak dizayn edildiği projede 9 bin 90 TL peşinatla ödeme yapılabiliyor.

TOKİ Konya Sarayönü 1. Etap başvuruları yarın sona eriyor!

TOKİ Konya Sarayönü 1. Etap başvuruları yarın sona eriyor. Yüzde 12 peşinatta, kalan bedel için 180 ay vade imkanı sunan projede daire fiyatları 65 bin 947 TL'den başlıyor.

Nevşehir Ürgüp 1. Etap Toplu Konut teslim süreci bugün sona eriyor!

Toplam 518 adet dairenin teslimlerinin yapılacağı projede teslim dönemi 1 Eylül 'de başlamıştı. Nevşehir Ürgüp 1. Etap Toplu Konut teslim süreci bugün sona eriyor.

Kooperatif ortaklığının sona ermesi!

Yapı kooperatiflerinde ortakların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kooperatif üyeliğinden çıkmak, ortakların hakları arasında yer alıyor. Peki, kooperatif ortaklığının sona ermesi için ne yapılır? Ortaklık nasıl sona erer?

Oturma hakkının sona ermesi Haberi

Oturma hakkının sona ermesi

Oturma hakkı nasıl iptal edilir?

Oturma hakkı kişiye bir binadan veya onun bir bölümünden mesken olarak yararlanma,oturma yetkisini veriyor. Bu hak başkasına devredilemiyor ve mirasçılara intikal etmesi mümkün olmuyor. 


Kişiye bağlı bir hak olarak biliniyor.Süresinin dolması veya hak sahibinin ölmesi ile sona eriyor. Bir evin tümü veya belli bir kısmında oturma amacıyla kullanma hakkı olarak da tanımlanabiliyor. 


Bu nedenle evin tapuya konut,mesken şekinde tescil edilmiş olması gerekiyor. İş yerleri üzerinde bu hak temin edilmiyor. Bu hakkın tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor.


Kat mülkiyetine geçmiş mesken nitelikli bağımsız bölümler üzerinde bu hak kuruluyor. İskanı alınmamış,kat irtifaklı taşınmazlar üzerinde tesis edilemiyor. Peki, oturma hakkı nasıl iptal edilir?


Oturma hakkının iptali!

T.C.

YARGITAY

1. HUKUK DAİRESİ

E. 1992/3800

K. 1992/8631

T. 29.6.1992


• SÜKNA HAKKININ İPTALİ DAVASI ( Kayden Maliki...