22 / 11 / 2024
fuzul

Oturma hakkı (Sükna hakkı)!

Oturma hakkı (Sükna hakkı)!

İntifa hakkından farklı olarak, bir gayrimenkulün yalnızca oturma hakkını veren sükna hakkı, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor. Buna göre oturma hakkı (Sükna hakkı) yalnız daireler üzerinde kuruluyor...




Oturma hakkı (Sükna hakkı)!

Bir binadan veya onun bir bölümünden "konut" olarak yararlanma yetkisini Oturma hakkı (Sükna hakkı) veriyor.  Miras olarak bırakılmayan ve bir başkasına devredilemeyen bu hak ile, dairenin iş yeri gibi olarak kullanılması söz konusu olmuyor.


Yalnızca konutlar üzerinde kullanılan oturma sükna hakkı, üzerinde bina bulunmayan; bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde sükna hakkı kurulamıyor.


"Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır." hükmüne göre, Türk Medeni Kanununa göre, oturma hakkı (Sükna hakkı) nın sona eme sebepleri, intifa hakkının sona erme sebepleri ile aynı tutuluyor. Buna göre sükna hakkının sona ermesi ne neden olan sebepler şu şekilde sıralanıyor:


1.Taşınmazın Tamamen Yok Olması

2.Kamulaştırma

3.Mahkeme Kararı

4.Cebri İcra

5.Ölüm veya Kararlaştırılan Sürenin Dolması

6.Terkin


Sükna Hakkı ile İntifa Hakkı arasındaki farklar..

1- Sükna hakkı ancak tapudaki niteliği ev (konut, mesken, daire) olan taşınmazlarda kurulabildiği halde, intifa hakkı her tür taşınmazda (ev, tarla, işyeri, daire, arsa vs.) kurulabiliyor.

2- Kanuni intifa hakkı olduğu halde kanunun öngördüğü sükna hakkı bulunmuyor.

3- İntifa hakkının kullanımı (kira gibi) başkasına devredilebildiği halde sükna hakkında bu imkan da bulunmuyor.



Oturma hakkının sona ermesi!
Oturma hakkı devredilebilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön