22 / 11 / 2024
fuzul

Sükna oturma hakkı nedir?

Sükna oturma hakkı nedir?

Türk Medeni Kanunu kapsamında 823, 824 ve 825. maddelerde sınırları belirtilen sükna oturma hakkı nedir? Sükna oturma hakkına sahip olan kimselerin yetkileri nelerdir? İşte yanıtı...




Sükna oturma hakkı nedir?

Sükna oturma hakkı ile ilgili tanımlama Türk Medeni Kanununda 823. maddede "Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir." şeklinde tanımlanıyor.


Aynı maddenin diğer hükümlerine göre, söz konusu hak, bir başkasına devredilemiyor. Ayrıca hak sahibi bu hakkını yasal mirasçılarına, miras olarak bırakamıyor. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Buna göre sükna oturma hakkının sona erme nedenleri, intifa hakkı ile aynı oluyor. Sükna oturma hakkı ile ilgili diğer yasal hükümler aşağıda sıralanıyor;


MADDE 824.- 

Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir.

Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.


MADDE 825.- 

Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir.

Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.



Oturma hakkı devredilebilir mi?
Oturma hakkı ne demektir?
Sükna hakkı tesisi!

Oturma hakkı (Sükna hakkı)!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön