29 / 04 / 2024

şanlıurfa Göbeklitepe Höyüğü

şanlıurfa Göbeklitepe Höyüğü

Şanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu olan Cilalı Taş Devri'nden kalma, dünyanın en eski dini yapılar topluluğu bilinen Göbeklitepe Höyüğü'nde arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor. Göbeklitepe'de kazıların 80 yıl devam edeceği bildirildi...

Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi: Caddeler göle döndü, ölü sayısı 5'e yükseldi!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Adıyaman ve Şanlıurfa'da şimdi de sel felaketi yaşanıyor. Caddelerin göle döndüğü sel felaketinde Şanlıurfa'da 4 kişi, Adıyaman'da 1 kişi hayatını kaybetti...

Şanlıurfa'da konut fiyatları yükselişe geçti!

Son yıllarda büyük göç alan Şanlıurfa'da konut sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Kentte ev fiyatları tavan yaptı. 

Şanlıurfa'da yıkım çalışmaları tam gaz!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi kenti daha güzel bir görünüme kavuşturmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.  Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, devam eden çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 

Şanlıurfa Kızılkoyun'da 2. etap yıkım çalışmalarına başlandı!

Tarihi değerleri gün yüzüne çıkartmalara başlayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Haleplibahçe havzasında bulunan Kızılkoyun mağaralarının 2. etap uygulaması çerçevesinde yıkım çalışmalarına start verdi.

Şanlıurfa Gençlik Merkezi yıkıldı!

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Bahçelievler mahallesinde bulunan Şanlıurfa Gençlik Merkezi'nin yıkım çalışmalarına başlandı. Yıkılan gençlik merkezinin yerine yenisi yapılacak. 

Şanlıurfa Eyyübiye'de yıkımlar başladı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, ilçede ulaşım sıkıntısını çözmek için Asya ve Osmanlı Mahallesi'nde kamulaştırılan yapıların yıkımını başlattı.

Şanlıurfa Göbeklitepe tesisleri hizmete girdi!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, yapım çalışmalarını tamamladığı GAP 4.Etaptaki 'Göbeklitepe Tesisleri'ni hizmete açtı.

Şanlıurfa Büyükşehir'e yeni külliye inşa ediliyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hazreti Eyyüp Peygamber'in mezarının bulunduğu ve adını taşıyan Viranşehir ilçesindeki Eyüp Nebi Beldesini ayağa kaldırmak için çalışmalara başladı.

Şanlıurfa'daki 800 yıllık Döşeme Camii yeniden açılıyor!

Şanlıurfa'nın simgesi haline gelen Balıklıgöl Yerleşkesi'nde yer alan, zeminindeki kayma ve su sızıntısı sonucunda 5 yıl boyunca kapalı halde bulunan 800 yıllık Döşeme Camii restore edildi. Zemini sağlamlaştırılan caminin Ramazan ayında ibadete açılması planlanıyor.

Şanlıurfa Eski Sanayi Sitesi'nde kentsel dönüşüm hızlandı!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkımlara hız verdi.

Şanlıurfa'daki 35 yapı yıkıldı!

Kentteki kamulaştırma çalışmalarına devam eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde bulunan Kızılkoyun Mağaralarını gün yüzüne çıkarmak için 35 binayı yıkıyor.

Şanlıurfa Kızılkoyun'da 35 eski yapı yıkılıyor!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde yer alan Kızılkoyun Mağaralarını gün yüzüne çıkarmak için bölgede bulunan 35 eski yapıyı yıkıyor.

Şanlıurfa Kale Eteği'ndeki yıkımlarda sona gelindi!

Çalışmalarına devam eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kale Eteği Güney kısmında başlatılan yıkımlarda sona gelindi.

şanlıurfa Göbeklitepe Höyüğü Haberi

şanlıurfa Göbeklitepe Höyüğü

Şanlıurfa'da bir tepe üzerine kurulu olan Cilalı Taş Devri'nden kalma, dünyanın en eski dini yapılar topluluğu bilinen Göbeklitepe Höyüğü'nde arkeoloji tarihi yeniden yazılıyor. Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, "Alanda jeoradar taramalarla 24 tane tapınak tespit edildi. Şu anda sekizinci tapınağın kazısı gerçekleştiriliyor. Arkeolojik kazı 70 80 yıl devam edecek diyebiliriz." dedi.


İlk kez 1983 yılında fark edilen Göbeklitepe, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıktı. Yerleşim ve tarım kavramlarından çok uzak olan avcı ve toplayıcı insan toplulukları zamanında şehir hayatına henüz geçmeden inşa edilen ilk tapınak olan Göbeklitepe, Standford Üniversitesi başta olmak üzere birçok yabancı üniversite tarafından da son yılların “en büyük arkeolojik keşfi” olarak gösteriliyor. 12 bin yıl...