07 / 05 / 2024

Şerefiye bedelinin tespiti

Şerefiye bedelinin tespiti

Dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına şerefiye deniyor. Peki, şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Şerefiye bedeline itiraz!

Şerefiye bedeli, daireler arasındaki fiyat farkına neden olan bedel olarak karşımıza çıkıyor. İnşaatın yapım aşamasında kooperatifin ihtiyaçlarına göre farklı tip konutlar yaptırabiliyorlar. Peki, şerefiye bedeline itiraz edilir mi?

Şerefiye bedelinin tespiti!

Şerefiye bedeli, anagayrimenkul aynı olup dairelerin manzara, güneş, açıklık, kat irtifası gibi özelliklerinden dolayı fiyatlarının farklı olmasına deniyor. Peki, şerefiye bedelinin tespiti nasıl yapılır?

Ev sahipleri dikkat! Bu 4 maddeyi bilmeyen çok şey kaybeder!

Yüzde 25 zam sınırı nedeniyle zor günler geçiren ev sahipleri çareyi kira bedelinin tespiti davası açmakta buluyor. Kira bedelinin tespiti talebi incelenirken Yargıtay’ın bazı kriterleri bulunuyor. İşte o kriterler...

Kira tespit davası açmak isteyen ev sahipleri dikkat!

Yüzde 25 zam sınırına takılan ev sahipleri çareyi kira bedelinin tespiti davasında bulurken, söz konusu davada Yargıtay'ın dikkat ettiği bazı noktalar bulunuyor. İşte ev sahibi kiracı paylaşımları ile dikkat çeken Hukuk Bil'in o paylaşımı...

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira bedelinin tespiti davasında bu 3 şarta çok dikkat!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan yüksek gerilim sık sık gündeme gelirken, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Hukukbil de kira bedelinin tespiti davası için önemli olan 3 şartı açıkladı.

Ev sahipleri ve kiracılar kira tespit davasında bunlara dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar her geçen gün giderek büyürken, kira tespit davaları ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte kira bedelinin tespiti davasında önemli detaylar...

Kira bedelinin tespiti davasında tarihe dikkat!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar zirve yapmışken pek çok kişi de kira bedelinin tespiti ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte kira bedelinin tespiti davasında dikkat edilecekler...

Çanakkale Ayvacık’ta bin 8 yapı hasarlı!

Çanakkale Ayvacık’ta deprem felaketi bitmiyor. Bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarına göre bölgede 1008 yapıda hasar tespit edildi. 895 adet konutun ise zarar bedelinin tespiti tamamlandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yönetmeliği nasıl değişiyor?

"Vakıflar Yönetmeli̇ği̇nde Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇k", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yönetmelikteki hayrat taşınmazlarının tahsis işlemleri ve kullanım bedelinin tespiti değişti.

TOKİ Van Şerefiye Mahallesi başvurular için yarın son gün!

TOKİ Van Şerefiye Mahallesi başvurular için yarın son gün olarak belirlendi. Peşinat bedelinin 10 bin 639 liradan başladığı projede toplamda 425 adet konut satışa çıkarıldı.

Kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelinin tespiti davaları, kiraya konu olan gayrimenkulün bulunduğu veya sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Peki, kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelinin tespiti davası harcı!

Ev veya işyeri kiralamalarında taraflardan birinin yapılan zammı kabul etmemesi halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor. Peki, ira bedelinin tespiti davası harcı ne kadar? Bu bedeli kim öder?

Kira tespiti davası açma süresi!

Kiracı, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile anlaştığı kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kira bedelinin tespiti için kiracı veya mal sahibi dava açabiliyor. Peki, kira tespiti davası ne zaman açılır?

Kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira hukukuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline uygulanacak kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira bedelinin tespiti için dava açma süresi!

Gayrimenkul kiralayan kiracının ödediği kira bedeli, sözleşmenin yenilenmesi halinde zamlanıyor. Kiranın tespiti için dava da açılabiliyor. Peki, kira bedelinin tespiti için dava açma süresi nedir?

Şerefiye bedelinin tespiti Haberi

Şerefiye bedelinin tespiti

Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

Dairelerin birbirinden farklı olan manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerden dolayı fiyatlarının farklı olmasına şerefiye deniyor.


Genelde kooperatifçilikte önemli olan şerefiye hesabı doğru yapılmadığı takdirde haksızlıklara sebep olabiliy  Böyle bir durumda şerefiye hesabının doğru yapılması önem teşkil ediyor. 


Dairelerde ısı kaybı ve nem, dairenin cephesine baktığı yerde gerilim hattının olması gibi sebeplerde şerefiyesini düşüren etkenlerdir. Şerefiye değerlendirmesi yaparak dikkat edilecek nokta ise şerefiyenin 10’u geçmemesi oluyor. 


Şerefiyenin bir diğer kullanım alanı ise vergi alanı olarak karşımıza çıkıyor.  Bu anlamda şerefiye; belli bir yerdeki taşınmaz malların artan değerleri üzerinden yerel yönetimlerin aldığı bir tür taşınmaz vergisi oluyor. 


Şerefiyeye göre en değerli ev nasıl olur?

10 katlı bir apartman dairesinden yola çıkacak...