22 / 12 / 2024

Sertifikasız ustalar inşaatta çalışabilir mi

Sertifikasız ustalar inşaatta çalışabilir mi

İnşaatlarda "sertifikalı usta" dönemi başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 2017 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.

İnşaatta hangi iş ne kadar sürer?

20,1 bin takipçili İnşaat Doktoru resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda inşaatta hangi iş ne kadar süreceğini açıkladı.  İşte İnşaat Doktoru'nun yaptığı o paylaşım…

İnşaatta fiziki ilerleme nasıl hesaplanır?

İnşaatta fiziki ilerleme iş programında geçen kalemlerin sahadaki gözle görülür biçimde tamamlanma miktarıdır. Peki inşaatta fiziki ilerleme nasıl hesaplanır?

İnşaatta süre ve maliyet planlaması nasıl yapılır?

19,3 bin takipçili İnşaat Doktoru resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda inşaatta süre ve maliyet planlamasının nasıl yapılacağını anlattı. İşte İnşaat Doktoru'nun konu ile ilgili o paylaşımı...

Konut fiyat artış hızı ile inşaat maliyet artış hızı en geç Ocak 2025’te kesişir!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi ağustosta yüzde 1,18 artarken yıllık bazda artış yüzde 41,54 oldu. Açıklanan rakamlar üzerine girişimci Mert Ergün yaptığı paylaşımda, 2025 Ocak'ta konut fiyat artış hızıyla inşaat maliyeti artış hızının kesişeceğini söyledi.

1939'da Gazi Köprüsü için Fransız ustalar getirilmiş!

1939 yılında Gazi Köprüsü için gerekli olan parke tahtalar Fransa'dan getirilmiş ve bunlar için de Fransız ustalar gelmiş.

Aylık 70 bin liraya çalışacak usta bulamayan kadın müteahhit inşaatta ustalığa başladı!

Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan usta sıkıntısı, işverenleri zor durumda bırakıyor. Sakarya'da kadın müteahhit aylık 70 bin liraya çalışacak usta bulamayınca kendisi inşaatta ustalığa başladı. 

'İnşaatta çalışacak usta ithal edilmeli!'

İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, inşaatta çalışacak işçi eksikliğine dikkat çekerek ithal usta önerisinde bulundu. 

100 kişiye mezar olan o inşaatta korkutan gerçek: İnşası projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılmış!

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Hisami Apartmanı'nın 2 müteahhidi ile arsa sahipleri hakkında açılan davanın iddianamesinde, binanın inşasının ve güçlendirilmesinin projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapıldığı ortaya çıktı.

Altın almanız için son şans! Altında rüzgar tersine dönecek! İslam Memiş rakam ve tarih verdi!

Altın fiyatları için rüzgarın tersine döneceğini belirten Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ''Altın almanız için son şans'' diyerek altının geleceği rakamı tarih vererek açıkladı.

İnşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır?

İnşaatta iş güvenliği, çalışan her insan için önemlidir. İş güvenliğini bu çalışma alanında sağlamak için bazı kurallara uyulur. Peki inşaatta iş güvenliği nasıl sağlanır ve uyulması gereken kurallar nelerdir? İşte inşaatta iş güvenliğini sağlamak için önemli bilgiler...

İnşaatta öncelikli 5 gündem tek tek açıklandı! Kentsel dönüşüm ve sosyal konut başlıkları öne çıkacak!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanmasının ardından gözler yeni dönemde atılacak olan adımlara çevrildi. İşte inşaatta öncelikli 5 gündem maddesi...

Mutfağınız için böyle dolap görmediniz! İşte Koçtaş mutfak dolapları! 15 Şubat 2023 fiyat listesi…

Mutfağınız için böyle dolap görmediniz! Açılır kapanır dolaplar kapış kapış gidiyor. İşte Koçtaş’ta satılan o dolapların özellikleri ve fiyat listesi…

İnşaatta fiyat artışı durdurulmalı!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, artan inşaat malzemeleriyle ilgili basın açıklaması yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu. Kaya, inşaatta fiyat artışının durdurulmasını talep etti.

Sertifikasız ustalar inşaatta çalışabilir mi Haberi

Sertifikasız ustalar inşaatta çalışabilir mi


Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm seferberliği ile başlattığı uygulama kapsamında 2017 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan ustalar inşaatlarda çalışamayacak.


Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kaliteli ve güvenli yapıların inşa edilmesi, bunun uzman kişilerce gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir kılınması için çalışma başlatıldı.


Yapı ustaları, bu kapsamda 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren kayıt altına alınmaya başlandı. Kayıtlara göre, Türkiye'de 302 bin "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" sahibi usta bulunuyor.


İmar Kanunu'na göre, inşaat ve tesisat işlerinde, yetki belgesi olmayan usta çalıştırılamıyor. Ustaların, Bakanlık veya ilgili idarelere başvurması halinde "Geçici Ustalık Yetki Belgesi" veriliyor.


"Geçici Ustalık Yetki Belgesi" uygulaması 1 Ocak 2015 tarihine kadar devam edecek. Bu belge, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve yetkilendirdiği kuruluşlarca verileceklerle değiştirilecek.


Ustalık Yetki Belgesi olmayanların, 2017'den itibaren ustalık yapma imkanları ortadan...