06 / 05 / 2024

Sit alanı arsa alınır mı

Sit alanı arsa alınır mı

Sit alanı olarak belirlenen alanlarda özel mülkiyete konu olan taşınmazların var olması halinde, mülkiyet hakkına bazı kısıtlamalar söz konusu oluyor. Peki, Sit alanı arsa alınır mı?

Sit alanı arsa nasıl değerlendirilir?

Sit alanı, doğal veya tarihsel dönemlerdeki kalıntıları içeren alanlardır. Bu alanlar özel olduğu için devlet tarafından koruma altına alınır. Sit alanı arsa, belirli özelliklere sahiptir. Eğer bu alanın sahibi varsa, derecesine göre değerlendirmesi mümkün olur. Sit alanı arsa hakkında detaylar...

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

Sit alanı olan arsa satışı yapılabilir mi?

Koruma altındaki alanlarda, koruma kurulu tarafından hazırlanan imar planı uygulanıyor. Peki, bir arsa sit alanı olarak ilan edilirse ne olur? Sit alanı olan arsa satışı yapılabilir mi?

Kırıkkale Balışeyh'e 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Kırıkkale İli, Balışeyh İlçesi, Koçubaba Köyü'nde incelemesi talebinde bulanan bölge 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Amasya Merzifon Çayırözü'ne I. derece Sit Alanı kararı!

Amasya İli, Merzifon İlçesi, Çayırözü Köyü, Saya Tepe Mevkii’ndeki bölge I. derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yozgat Aydıncık'ta 3 bölge sit alanı ilan edildi!

Yozgat İli Aydıncık İlçesi'nde 3 bölge I.derece Arkeolojik Sit alanı olarak ilan edildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Okmeydanı tarihi sit alanına yeni plan onaylandı!

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, mahkeme tarafından 3 kez iptal edilen Okmeydanı tarihi sit alanı için yeni hazırlanan plan onaylandı.

İstanbul Okmeydanı sit alanına yeni plan!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, mahkemenin 3 kez iptal ettiği Okmeydanı Tarihi Sit Alanı'yla ilgili yeni planı oy çokluğuyla kabul etti. Plana, CHP ret oyu verdi.

Arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Kültür ve Tabiat Varlıklarının Koruma Kanununa göre; korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tespiti Kültür Bakanlığınca yapılıyor. Peki, arsam sit alanı ilan edildi ne yapmalıyım?

Sit alanında takas nasıl yapılır?

Sit alanı olarak ilan edilen alanlarda, taşınmaz sahibi olanlar Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin takas programına alınmasını isteyebiliyorlar. Peki, sit alanında takas nasıl yapılır?

3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca koruma altına alınmış, yapılaşamaya izin verilmeyen, izinlerin ise belirli kurallar dahilinde verildiği alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, 3. derece sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanı tespiti nasıl yapılır?

Sit alanların hangi alanlar olduğu, sit alanların nasıl ve kim tarafından tespit edildiği ilgili kanun ve yönetmelikler ile açıklanıyor. Peki, sit alanı tespiti nasıl yapılır? İşte tespit esasları..

1. derece sit alanında yapılaşma koşulları!

Bazı sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmezken, bazı sit alanlarında ise bazı yapıların inşa edilmesine izin verilebiliyor. Peki, 1. derece sit alanında yapılaşma koşulları nelerdir?

Sit alanı arsa alınır mı Haberi

Sit alanı arsa alınır mı

Sit alanı arsa alınır mı?

Ender bulunan ve bu doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması ile tarihi ve güzelliklere sahip olan alanlar sit alanları olarak karşımıza çıkıyor. 


Sit alanı ilanı mülkiyet hakkını sınırladığından bu alandan çıkarma yolundaki istemde bulunmak; taşınmazın malikine ait ve onun tarafından kullanılabilecek bir hak olarak da ifade edilebiliyor.


Bir arsa ve arazinin sit alanı olarak ilan edilmesinden sonra hak sahiplerinin bu karara belli süre ve koşullar altında itiraz etme hakkına sahip olabiliyor. 


Sit alanları  kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Ayrıca, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor. 


Bir arsanın  varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat...