30 / 04 / 2024

sit alanlarında yapılşma koşulları

sit alanlarında yapılşma koşulları

Koruma altına alınmış, yerleşim yapılmasına izin verilmeyen, izinlerin ise belli kurallar dahilinde verildiği alanlara sit alanları deniyor. Peki, sit alanlarının özellikleri nelerdir?

Kat karşılığı anlaşması nedir? Kimler arasında yapılır?

Gayrimenkul alanında kullanılan ve belirli bir işlemi kapsayan kat karşılığı anlaşması önemli bir kavramdır. Bu anlaşma gayrimenkulde söz sahibi olan belirli kişiler arasında yapılır ve önemli bir amaç taşır. Peki kat karşılığı anlaşması nedir ve kimler arasında yapılır?

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Eşitlik ilkesi nedir?

Miras paylaşımı, miras paylaşım davası ile belirlenen bir meseledir. Bu paylaşımda, mirasçının bıraktığı varlıklar birden çok kişinin arasında yapılır. Ayrıca eşitlik ilkesi uygulanarak, herkes denk şekilde paylaştırılmaya dikkat edilir. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır?

Emekli maaşı taşıma işlemi nasıl yapılır? Banka değişikliğinde promosyon ne kadar?

Emekli maaşı taşıma işlemi milyonlarca emeklinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki emekli maaşı taşıma işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar!

Doğalgaz yardımı başvurusu 2022 nasıl yapılır? Doğalgaz fatura desteği şartları nedir?

İhtiyaç sahibi ailelere yönelik ödenmeye başlanan doğalgaz yardımı 450 TL ile 1.150 TL arasında yapılıyor. Bu ödenekten faydalanmak isteyen tüm vatandaşlar başvuru şeklini ve şartlarını araştırıyorlar. İşte tüm merak edilenler...

Murat Kurum'dan sit alanları ranta açılıyor iddialarına yanıt!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sit alanları ranta açılıyor iddialarına yanıt verdi. İşte konuyla ilgili gelişmeler...

Manisa Sarıgöl'de yapılaşma durdurulmalı!

18 Ekim tarihinde Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde gerçekleşen sel felaketinden sonra fay hattında yarıklar oluşması nedeniyle bölgede yapılaşma yasağının gelmesi istendi. 

Kentsel dönüşüm alanlarında 521 milyon TL kira yardımı yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, riskli alanlar ve riskli yapıların bulunduğu kentsel dönüşümün alanlarında yılın 10 ayında 521 milyon lira kira yardımı yapıldı.

Onur Akgül: Nijerya'da inşaat ve enerji alanlarında yatırım yapılabilir!

Nijerya'nın yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip olduğunu bildiren Türkiye'nin Abuja Ticaret Müşavir Yardımcısı Onur Akgül, sağlık, tarım, altyapı, inşaat, tekstil, savunma sanayi ve enerji alanlarında yatırım yapılabileceğini belirtti.

Doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşulları yeniden belirlendi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanlarını koruma ve kullanma koşullarını yeniden belirledi. Bir çivi çakmanın bile yasak olduğu doğa harikası Kelebekler Vadisi, Akdamar Adası, Erzurum Narman Peribacaları gibi sit alanlarında artık bungalovlar ve çadır kampları yapılabilecek...

Bakan Murat Kurum'dan imar barışı açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Birinci derece arkeolojik sit alanlarında yapılan imar barışı başvurularını kabul etmeyeceğiz" diye konuştu.

Sakarya Arifiye'nin imar adalarında yapılaşma başladı!

Sakarya Arifiyeli Muhtarlar, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, 3194 Sayılı İmar Kanununun 18’nci maddesi uygulaması sonucunda oluşan planlı imar adalarında büyük bir yapılaşma başladığını söyledi.

Haymana'da mera alanlarında yapılan kaçak inşaatlar mecliste!

Ankara'nın Haymana ilçesindeki mera alanlarında yapılan kaçak inşaatlar meclis gündemine taşındı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök konuya ilişkin yazılı soru önergesi hazırladı...

Süleymaniye'de yapılaşma hızlandı!

Süleymaniye Dünya Miras Alanı’nda yapılaşma hızlandı. Bölgede, eski ahşap evlerden geriye tek parsel kalmadı. Yıkılan alanlarda betorname evler inşa edildi.

sit alanlarında yapılşma koşulları Haberi

sit alanlarında yapılşma koşulları

Sit alanlarının özellikleri nelerdir?


Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere 4’e ayrılıyor.  Sit alanı; tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlara deniyor. Sit alanları koruma altında tutuluyor. 


Bu alanlarda yapılanmaya izin verilmiyor. Sit alanlarında tarihsel kent kalıntıları yer alıyor. Tarihte yaşayan insanlar hakkında sosyo-ekonomik, mimari, kültürel ve benzeri özellikler hakkında bilgi alınmasını sağlayan alanlar olarak da biliniyor. Sit alanları özelliklerine göre sınıflandırılır; ​ 


Doğal Sit Alanı

Tarihi Sit Alanı

Arkeolojik Sit Alanı

Kentsel Sit Alanı

Kırsal Sit Alanı

Karmaşık Sit Alanı


Arkeolojik sit alanları 3’e ayrılır:

1. derece arkeolojik sit alanları koruma altındadır ve hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmez. 

2. derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak bazı kurallar dahilinde kullanılabilir alanlardır. 

3. derece arkeolojik sit alanları ise koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte...