27 / 04 / 2024

sitelerde ortak masraflar

sitelerde ortak masraflar

Tamer Heper bugünki köşe yazısında şu soruyu cevaplıyor. Yazlık bir sitede kat malikiyim. Sitemiz yüzme havuzlu ve kat irtifak tapulu. Burada birtakım daireler boş. Bu halde havuz vs. masraflar nasıl bölüşülür?

Ey ahali bu devirde bunu kimse yapmaz! Ziraat Bankası masraflarınıza ortak oluyor! Bu tarihi kaçırmayın

Ziraat bankası, 'bank kart' sahibi olanların market masraflarına ortak oluyor. Bakkal, Kasap, Manav ve Şarküteri harcamalarına Bankkart TL veriyor. Ziraat bankasının bu kampanyası hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Haberimizi okuyun. Peki Ziraat bankası, 'bank kart'a kaç TL veriyor?

Konut sitelerinde oturanlara şok! Bunu yapmayın! Yasal değil...

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sitelerde ortak alan değişikliği yapılmasını ve bu değişikliğin kaç oyla yapılabileceğini kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Kiracı aidata itiraz edebilir mi?

Aidat, bir apartman ya da sitede sunulan hizmet ve ortak alanların masrafları için tahsil ediliyor. Bazı sitelerde aidat için yüksek rakamlar isteniyor. Peki, kiracı aidata itiraz edebilir mi?

Sitelerde ortak alan kullanımı nasıl olmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde, şömine ısınan sitelerdeki odunluk sorununu kaleme aldı. 

Sitelerde ortak alanların kullanımı nasıl olur?

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Sitelerde ortak bahçe kullanımı nasıl olmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 35 kişilik sitenin müşterek bahçesinde kayısı, erik, üzüm gibi bir şeyler ekildiğin, okuyucunun lahana ekmesi sonrası kat malikleri kararı ile lahanası söküldüğünü bu durumun karşısında ne yapılabileceği soruldu.

Gayrimenkul sahipleri hangi şartlarda emlak vergisinden muaf?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Bumin Doğrusöz bugünkü köşesinde emlak ve konut sektörüne ilişkin sorulan soruları yanıtladı. Emlak vergisi ve sitelerde ortak alan kullanımına ilişkin soruları yanıtlayan Doğrusöz, kira geliri ile ilgili sorulara da değindi.

Kiracı ortak alan masraflarından sorumlu mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e, apartman kapısı değiştirilmesi, görüntülü diyafon yerleştirilmesi, site girişine sürgülü kapı yaptırılması, bahçe çitleri ve sulama borularını  yapılması gibi masrafları kiracının ödemesi gerekip gerekmediği soruldu.

Sitelerde ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için oylama nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ortak alanlarda yapılacak inşaat, onarım, değişik renkte badana için beşte dört oy gerekiyor. Daireme klima taktıracağım. Klimanın dış ünitesi için 23 bağımsız bölümlü binamızda, benim bir olan payım da hesaba katılacak mı?' sorusunu cevapladı.

Sitelerde ortak alan kullanımı için oybirliği gerekir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '12 bağımsız bölümlü binada daire sahibiyim. Kapıcımız emekli oldu. Yeni kapıcı alacağız. Kat malikleri anlaşma sağladı, üç kat maliki ‘kıdem tazminatının artmasına neden olur’ diye kapıcı dairesini kullanmasını istemiyor. Bunun için oybirliği gerekir mi?' sorusunu cevapladı

17 maddede sitelerde ortak alanların hukuku!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "17 maddede sitelerde ortak alanların hukuku" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Sitelerde ortak alan işgaline dava açılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Daire sahibi olduğumuz binada kat mülkiyeti var ama yönetim planı yok. Bazı daire sahipleri bahçede tahtadan baraka yapmış, otopark olarak kullanıyor. İtiraz ettiğimizde yönetim planı ile kendilerine tahsis edildiğini ileri sürüyorlar. Bu mümkün mü?' sorusunu cevapladı.

Sitelerde ortak alan sigortalarına yoğun talep!

Günümüzde birçok kişi yaşamını apartmanlarda ve büyük sitelerde devam ettiriyor. Toplu yaşam alanlarında yaşanabilecek hasarlar ise son yıllarda ‘Ortak Alan Sigortaları’na talebi artırdı.

sitelerde ortak masraflar Haberi

sitelerde ortak masraflar

Yazlık bir sitede kat malikiyim. Sitemiz yüzme havuzlu ve kat irtifak tapulu. Burada birtakım daireler boş. Bu halde havuz vs. masraflar nasıl bölüşülür? 


Okuyucum kat irtifak tapusundan söz ettiğine göre burada kat mülkiyeti mevzuatının geçerli olup olmadığının tespiti lazım. Şayet kat irtifakı değil de kat mülkiyeti tapusu olduğunu söyleseydi kolaydı, tüm kat malikleri havuz dahil ortak gidere katılacak diyecektim. Ancak kat irtifak tapusu olduğu hallerde durum farklı. Bu halde kat mülkiyeti mevzuatının uygulanması için bağımsız bölümlerin üçte ikisinin fiilen kullanılıyor olması lazım. 


Şayet üçte ikisi fiilen kullanılıyor ise bu halde havuz dahil sair ortak gidere tüm bağımsız bölüm malikleri katılacak. Şayet üçte ikisi fiilen kullanılmıyor ise bu halde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayacak. Bu durumda da sitede oturanlar, siteye ait giderleri aralarında...