11 / 05 / 2024

Taban oturumu hesabı

Taban oturumu hesabı

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...

Çiftçiler dikkat! Buğday taban fiyatı 13 TL olacak!

Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından çiftçilere hitap etti. Ayrıca, BTK'nin SMS kararına da atıfta bulunarak, "Buğdayın taban fiyatı, fark pirimiyle birlikte en az 13 TL olacak" açıklamasında bulundu.

Buğday fiyatına zam hesabı açıklandı! TMO'nun vereceği rakam değişti

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin bu sene buğday alım taban fiyatını kaç liradan açıklayacağı kamuoyunda bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası çiftçinin TMO'nun fiyatı açıklamaması nedeniyle elindeki buğdayı silaja verdiğini açıkladı. Zam hesabını yaptı. İşte detaylar..

Emlak Konut GYO Hoşdere Hayat Cami Alt Yapı işleri ihalesinin 2. oturumu yapıldı!

Emlak Konut GYO Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Başakşehir Hoşdere Hayat Cami ve Hizmet Birimleri İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi İhalesinin 2. Oturumu raporunu yayınladı.

Emlak Konut Üsküdar Hava Lojmanları ihalesinin 2'nci oturumu 18 Eylül'de!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı İstanbul Üsküdar Barbaros Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin ikinci oturumu 18 Eylül Cuma günü saat 15:00'de yapılacak.

Veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?

Taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi hesabı nasıl yapılır?

Emlak Konut GYO Üsküdar Barbaros Projesi ihalesinin 1. oturumu bugün yapıldı!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Üsküdar Barbaros Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı işi ihalesinin 1. oturumu bugün yapılmıştır.

TOKİ Uluslararası Finans Merkezi yapım işi ihalesi 2. oturumu 29 Eylül'de!

TOKİ uygulamaları kapsamında İstanbul Ümraniye Uluslararası Finans Merkezi yapım işlerinin inşaat aşaması ve inşaat sonrası danışmanlık hizmetleri işi ihalesi 2. oturumu 29 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşecek.

Emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Kaks hesabına dahil edilmeyen alanlar!

Bir arazi üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için kat alanı kat sayısı hesabı yapılıyor. Peki, kaks nasıl hesaplanır? İşte, kaks hesabına dahil edilmeyen alanlar!

İnşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamına kaks sayısı deniyor. Peki, inşaat kaks hesabı nasıl yapılır?

Katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen alanlar!

Kask hesabıyla, inşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayıları belirliyor. Söz konusu KAKS değeri parselin bilgilerini içeriyor. İşte, katlar alanı hesabına dâhil edilmeyen alanlar!

Taban alanı katsayısı oranları 2015!

Taban alanı katsayısı TAKS, yapılacak inşaatın taban oturum alanının arsaya oranı’nı ifade ediyor. İşte, taban alanı katsayısı oranları 2015!

Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

Taban oturumu hesabı Haberi

Taban oturumu hesabı

Taban oturumu ne demek?

Taban oturumu, bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olarak inşa edilebileceği hususuna doğru orantılı olarak hesaplanıyor. Taban oturum hesabı nda TAKS değeri ve arsa alanı kullanılıyor.


TAKS için belediyece belirlenen değer ile arsa alanının çarpılması sonucu ortaya taban oturum alanı çıkıyor. Bu alan, yapının arsa üzerinde nasıl ve kaç katlı olarak konumlandırılacağını söylüyor.


TAKS değerleri:

TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 oranları arasında değişkenlik gösteriyor.


İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Örneğin 0.40 – 0.60 olarak TAKS değeri belirlenmişse, istenirse TAKS değeri 0,50 olarak hesaplanabiliyor.


Taban oturumu hesaplamalarında taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor;...