02 / 05 / 2024

tapuda ipka

tapuda ipka

Kimi tapular üzerinde "ipka tapu" yazıyor. Peki, tapuda yazan ipka ne demektir?

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?

Tapuda ipka önemli bir gayrimenkul terimidir. Hisseli mülkiyet alanında kullanılan bu terimi detaylı bir şekilde bilmek gerekir. Peki tapuda ipka nedir, ipka tapu nedir ve tapuda ipka işlemleri nasıl yapılır? İşte tapuda ipka ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında…

Tapuda ipka ne demek?

Kimi tapular üzerinde "ipka tapu" yazıyor. Peki, tapuda yazan ipka ne demektir?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?

Bir taşınmazın miras yolu ile kaldığını bu nedenle birden fazla paydaşının olduğunu düşünelim. Bu durumda, "Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?" diye soruyorsanız işte yanıtı..

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası!

Hisseli tapuların satışı için tüm hissedarların onay vermemesi halinde ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır? Dava, hangi mahkemede açılır?

Tapuda pişmanlık beyanı 2015!

Bilerek veya bilmeyerek bu şekilde eksik tapu harcı ödeyen kimseler, tapuda pişmanlık beyanı vererek, vergi cezası ödemekten kurtulabiliyor. İşte tapuda pişmanlık beyanı 2015 örneği...

Tapuda satıcı harç öder mi?

Tapu dairesinde gerçekleşecek tapu devir işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Peki tapu harçlarını kimin ödemesi gerekiyor? Tapuda satıcı harç öder mi? İşte yanıtı..

Gayrimenkulü olanlar tapuda son durumunu kontrol ettirsin!

Gayrimenkulü olanlar tapuda son durumunu kontrol ettirsin. Çünkü bir zamanlar yatırım olsun diye aldığınız ve değerlensin diye üzerinde bu zamana kadar hiçbir tasarrufta bulunmadığınız gayrimenkulünüz sizden habersiz bir şekilde satılmış olabilir.

Tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?

Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması için oy çokluğu yeterli oluyor. Peki, tapuda mesken olan yerin işyeri olarak kullanılması mümkün müdür?

Hisseli tapuda satış iptali!

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor.Peki, hisseli tapu satışı nasıl olur? Satış iptal edilir mi? İşte, hisseli tapuda satış iptali!

Tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?

Hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken tapu harcını daha az ödemek için bazı kimseler tapu değerini olduğundan daha düşük bir miktarda gösterebiliyor. Peki, tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?

Tapuda satış nasıl yapılır?

Tapu devir işlemlerinin gerçekleşebilmesi için tapu dairesinden randevu alınması ve gerekli belgeler ile randevu saatinde tapu dairesinde bulunulması gerekiyor. Peki, tapuda satış nasıl yapılır? Satış için neler gerekli?

Tapuda döner sermaye harcı 2015 ne kadar?

Tapu dairesinde yapılan mülkiyet devir işlemleri için bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. Bu masraflar arasında tapu harcı ve döner sermaye ücretleri bulunuyor. Peki, tapuda döner sermaye harcı 2015 ne kadar?

Tapuda eksik beyan cezası ne kadar?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri, tapu dairesinde belli bir harç ödemesi yapılarak gerçekleşiyor. Tapuda gerçek bedel üzerinden binde 20 oranında harç ödeniyor. Peki, tapuda eksik beyan cezası ne kadar?

tapuda ipka Haberi

tapuda ipka

İpka tapu, tapu mülkiyet türleri arasında yer alıyor. İpka tapular, bir nevi hisseli tapular oluyor. 

İpka tapular; malikin üzerinde kalan mülkiyet payını ifade ediyor.

İpka tapu satışlarında, size satılan, hissenin, bir bölümü, satanın üzerinde kalmış oluyor. 

Buna göre ipka; hisseli devirlerde, devredilen hisseden ayrı olarak malikin üzerinde kalan mülkiyet payı oluyor.

Örnek:
Tapu üzerinde Binanın toplam arsası 433 metrekare görünüyor.
622/2400 hissesi A kişisi adına kayıtlı iken
498/2400 hissesini ipka ederek 
124/2400 hissesini 4 milyon TL bedelle B kişisine satmıştır. 

Dolayısı ile söz konusu gayrimenkulün 622/2400 hissesi, A kişisi adına tapuya tescil edilmiş. Buna göre, 112 metrekaresi A kişisi adına kayıtlı iken 124/2400 hissesini, B kişisine satmış oluyor. Ancak 498/2400 hisseyi kendi adına ipka ederek yani kendi adına bırakmış oluyor. Bu arsa payı da...