02 / 05 / 2024

tarihi dokuya zarar veren yapıların yıkımı

tarihi dokuya zarar veren yapıların yıkımı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaklaşık 250 yıllık konik kubbeli evlerin olduğu alanda, tarihi dokuya zarar veren yapılar tek tek yıkılıyor.

Kapadokya'da 500'ün üzerinde kaçak yapı yıkıldı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya'da tarihi ve kültürel dokuya zarar veren 500'ün üzerinde kaçak yapının yıkıldığını duyurdu.

Türker Proje Gayrimenkul'den 2023'ün ilk yarısında 34 milyon 210 bin TL'lik zarar!

Türker Proje Gayrimenkul 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla hazırlanan ara dönem faaliyet raporunda 34 milyon 210 bin 963 TL zarar ettiğini açıkladı. İşte detaylar...

Şimdi altın alma zamanı! İslam Memiş tarih verdi! Bu rakama gelirse zarar edersiniz

Altın yatırımcılarını  uyaran İslam Memiş, altın almak isteyenler için tarih verdi. Bu tarihten sonra altın alanlar zarar edeceğini söyleyen Memiş, hem rakam hem de tarihi açıkladı. 

Kanal İstanbul'da deprem riski yok!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 7 Nisan'da “çılgın proje” şeklinde açıklanan Kanal İstanbul projesi gündemden düşmüyor. Projeye ilişkin birçok iddia gündeme geliyor; depremi tetikleyeceği, tarihi dokuya zarar vereceği gibi. Uzmanlar bu iddiaları değerlendirdi...

İstanbul'un tarihi yapıları risk altında!

Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye, 106 ülke arasında 46'ncı sırada yer aldı. Uzmanlar, bu durumun tarihi yapılara zarar verdiğini söyledi.

Salda Gölü'nde kıyıdan 500 metre geriye ahşap üniteler yerleştirildi!

Burdur'da "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Salda Gölü'nde, ziyaretçilerin günlük ihtiyaçları için yapılan ahşap üniteler, doğal dokuya zarar verilmemesi amacıyla kıyıdan yaklaşık olarak 500 metre geriye yerleştirildi.

Tarihi Vaniköy Camisi'nin ihyası için protokol imzalanacak!

Çıkan yangın sonucu büyük zarar gören tarihi Vaniköy Camisi için ihya çalışması başlatılacağı belirtildi...

Mevlana Çarşısı'nın yıkımı gerçekleşti!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi dokuya uygun dönüşüm çalışması için Mevlana Çarşısı’nda başlatılan yıkım tamamlandı.

Yapılara zarar veren malzeme kullanımı ve yapım hatalarıdır!

İstanbul tarihi boyunca çok sayıda deprem yaşamış olup, büyük hasarlar meydana gelmiş ve can kaybı yaşanmıştır. Fakat, “Örme Sütun”, “Dikilitaş” ve Çemberlitaş bin beş yüz yılı aşkın zaman geçmesine rağmen halen ayakta. Anlaşılan insanlara ve yapılara zarar veren deprem değil" dedi.

Konya'da büyük dönüşüm başlıyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mevlana Çarşısı'nda yıkım çalışmalarına başladı. İz bırakacak dönüşümle birlikte bölgede tarihi dokuya uygun düzenleme yapılacak. Başkan Uğur İbrahim Altay, “Ticaretin canlandığı, değerlerin çok daha güzel olduğu bir çarşı olacak” dedi.

İzmit'te surlara zarar veren inşaat durduruldu!

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde tarihi surlara zarar veren temel kazısı durduruldu...

Sultangazi'deki tarihi kilise harabeye döndü!

Sultangazi'de bir zamanlar kilise olarak kullanılan tarihi yapı her geçen gün zarar görüyor. Kiliseden geriye kalan tarihi taşlar kaderine terk edilirken, yapının içi ve çevresi çöplerle doldu.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Galata Kulesi açıklaması!

İnşaat Mühendisleri Odası, tarihi dokusuna zarar verilen Galata Kulesi'yle ilgili bir açıklama yaptı: "Galata Kulesi'ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır."

tarihi dokuya zarar veren yapıların yıkımı Haberi

tarihi dokuya zarar veren yapıların yıkımı

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaklaşık 250 yıllık konik kubbeli evlerin bulunduğu alanda, tarihi dokuya zarar veren yapılar yıkılıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ilçede, tarihi konik kubbeli evlerin yanına yapılan ve görüntü kirliliğine neden olan betonarme yapıların yıkımına devam edildi.

Alanda yapılan çalışmaları takip eden Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz, ilçedeki tarihi yapıların korunması için gerekli çalışmalara başladıklarını, burada yapılacak binaların sit alanındaki dokuyla uyum içinde olması gerektiğini söyledi.

İlçenin turizmde gelişmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyen Özyavuz, şöyle konuştu:

"Şanlıurfa'da bu yıl 2 milyon turist hedefliyor. Biz Harran olarak bundan daha fazla pay almak istiyoruz. Bunun için daha önce de tarihi dokuya zarar veren yapıların yıkımını gerçekleştirmiştik. Bugün bir yapının daha yıkımını yaptık....