09 / 05 / 2024

Tarihi eser evlerin restorasyonu nasıl yapılır

Tarihi eser evlerin restorasyonu nasıl yapılır

Tarihi eser yapılar ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre tarihi eser dereceleri nelerdir? Tarihi eser niteliği taşıyan yapılar nasıl restore ediliyor? İşte kanunda yer alan esaslar...

Kadıköy'deki o inşaat için koruma amaçlı imar planı hazırlandı! İBB, 'kurul kararına aykırı' dedi.

İstanbul Kadıköy’de bulunan tescilli tarihi eser Sokullu Konağı ve arkasında yer alan 2 bloklu sitenin iskan ruhsatını alabilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koruma amaçlı imar planı hazırladı... İşte detaylar...

Tarihi eser mülk alırken nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi eser, değeri fazla eşya olarak kabul edildiği için bir mülk sayılır. Tarihi eserlerin maddi değeri fazla olmasına rağmen, bu mülke de talep fazladır. Ancak tarihi eser mülk alırken bazı unsurlara dikkat etmek gerekiyor. Peki bu mülkü satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Kadıköy'deki Razi Trak Köşkü satılıyor!

İstanbul'da bulunan ve Fransız bir mimar tarafından yapıldığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 85 milyon TL'ye satışa çıkarıldı.

Beylerbeyi'ndeki tarihi köşk 44.7 milyon TL'ye satışa sunuldu!

19. yüzyıl Neo-Osmanlı tarzında inşa edilmiş, ikinci derece tarihi eser olan Beylerbeyi Yalıboyu'ndaki bir yalı satışa çıkarıldı. 13 odalı ve 9 banyolu yalının satış fiyatı 44 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.

Ömer Niziplioğlu: Eyüp ve Balat’ın mesken imarı iptal edilmeli!

Ulikad Başkanı Ömer Niziplioğlu, Eyüp ve Balat’taki tarihi eser sayısının İtalya’da bulunan Floransa’dan daha çok olduğunu söyledi. Niziplioğlu, “O bölgeler turizm kültür sanat eğlence bölgesi ilan edilmeli mesken imarı iptal edilmelidir'' dedi. 

Şırnak Üniversitesi, teröristlerin yıktığı tarihi evlerin benzerini inşa ediyor!

Şırnak Üniversitesi (ŞÜ), 4 sene önce PKK'lı teröristlerin saldırılarında tahrip olan tarihi evlerin benzerini inşa ediyor.

Gülizar Biçer Karaca'dan Kanal İstanbul açıklaması!

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun tarihi eser ve sit alanını içeren itirazlarının Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunda yer almadığı belirtildi.

Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanlarına belge zorunluluğu!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 26 mesleğe daha belge zorunluluğu getirilildiğini duyurdu. Bahsi geçen meslekler arasında Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon elemanları, Liman Forklift Operatörü, gibi meslek grupları yer alıyor...

Paşabahçe Andonaki Yalısı 55 milyon TL'ye satışta!

Paşabahçe'de bulunan, Andonaki Yalısı 55 milyon TL'ye satışa sunuldu. Tarihi eser niteliğine sahip yalıya yabancı ve yerli yatırımcıların ilgisi yoğun.

Bitlis'teki tarihi evlerin restorasyon çalışmaları devam ediyor! 

Bitlis'te tarihi ve tescilli evlerin restorasyon çalışmalarına başlandı. 405 tescilli tarihi yapının bulunduğu kentte, ilk etapta 40 evde başlatılan restorasyon çalışmaları için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, 9 milyon 100 bin TL ödenek ayrıldı. 

AEK'nın yeni stadı Ayasofya açılışa hazır!

Yunanistan'ın köklü kulüpleri arasında yer alan AEK'nın yeni stadı açılışa hazırlanıyor. İstanbul'daki tarihi eser Ayasofya Müzesi'ne benzetilerek inşa edilen 32 bin kişilik stadın ismi de "Ayasofya Stadı" olacak.

Mardin'de tarihi taş evlerin duvarları yıkıldı!

Mardin'de meydana gelen aşırı yağış nedeniyle birçok tarihi taş evin duvarı yıkıldı. Eski Mardin yolunda ise dağdan kopan kaya parçaları yola düştü.

Gölcük Saraylı'daki tarihi evlerin korunması TBMM'de!

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi Saraylı Mahallesi'nde bulunan tarihi evlerin korunması ve onarılması TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Tarihi eser evlerin restorasyonu nasıl yapılır Haberi

Tarihi eser evlerin restorasyonu nasıl yapılır

Tarihi eser dereceleri!

Tarihi eser yapılar ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler 1906 yılında "Asarı Antika Nizamname." adı altında çıkarılan nizamname kapsamında yer alıyor. 


Ancak 25 Nisan 1993 Yılında çıkarılan 1710 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırıldı. Daha sonra ise bu yasa 23 Temmuz 1998 Yıl ve 2563 sayılı kanunla değiştiriliyor.


Yapılan yasal düzenlemelere bakıldığında tarihi eser niteliği taşıyan yapılar 3 Kategoride koruma altına alınıyor:


1. Derece tarihi eser: İçinde ve dışında aynen korunması gereken yapılar.


2. Derece tarihi eser: Asıl hüviyetini muhafaza ile birlikte ufak tefek değişiklikler yapılabilen yapılar.


3. Derece tarihi eser: Tarihi yapı hüviyetinde Anıtlar kurulunun kabul edebileceği bir takım değişiklikler yapılabilen yapılar.


Anıtlar Yüksek Kurulu, korunması gereken tabii ve kültür varlıkların restorasyon veya yeniden imarıyla ilgili karar verecek tek mercidir.


Tarihi evler için yapılan son...