09 / 05 / 2024

TCMB Finansal İstikrar Raporu 2015

TCMB Finansal İstikrar Raporu 2015

Hanehalkı finansal borç kompozisyonu içinde konut kredisinin payının artmış ve incelenen dönemde konut kredisi ortalama vadesinin uzamış olması, faiz oranlarındaki yükselişe karşın borç servis oranının yukarı yönlü hareketlenmesine engel oldu.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Temmuz'da 3,7 puan arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan rakamlara göre, Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Temmuz ayında bir önceki aya göre 3,7 puan artış göstererek, 162,3 seviyesine yükseldi.

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında!

Küresel piyasalar, ABD'de bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyallerle yön arayışına devam ederken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararı da yatırımcıların odağında.

ECB'den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından, Finansal İstikrar Raporu  yayımlandı ve veriler açıklandı. ECB, raporda sıkılaştırma ile beraber emlak piyasasında "fiyat düzeltme riskinin" yükseldiği uyarısını yaptı. İşte ayrıntılar...

Merkez Bankası, ‘Liralaşma Stratejisi’ne tam gaz devam edecek! Dolarizasyona geçit yok!

Merkez Bankası, ‘Finansal İstikrar Raporu’ ile gelecek dönemde Türk Lirası’nın seyrine ilişkin önemli ipuçları verdi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, finansal sistemde TL’nin payını artırmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı 2,4 milyar dolar azaldı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı, Şubat ayında 86 milyar 798 milyon dolar oldu.

Merkez Bankası konut fiyatlarını düşürecek planı açıkladı

Merkez Bankası konut fiyatlarında ne zaman düşüş olacağına ilişkin bir rapor yayınladı. Kamuoyuna açıklanan Finansal İstikrar Raporu'nda, aşırı artan konut fiyatlarının hangi şarta bağlı olarak ne zaman düşeceğine ilişkin beklentiye yer verildi.

Ev alacaklar dikkat! Merkez Bankası'ndan açıklama geldi

Finansal İstikrar Raporu’nu yayımlayan Merkez Bankası, konut fiyatlarında normalleşme beklediklerini açıkladı.

Merkez Bankası koridorları bu dedikodu ile çalkalanıyor! Dolarla ilgili korkunç senaryo

Merkez Bankası'nın dolar rezervleri hakkında ürküten bir iddia ortaya atıldı. Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu, Merkez Bankası'nın TL'yi desteklemek için bankalardan yüklü miktarda döviz aldığını ve bu dövizleri ödemesi için yatırım gerektiğini belirtti.

Türkiye'de cebinde doları olan vatandaşlara çok çok hayati uyarı! Bu bilgiyi asla atlamayın

Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu, Türkiye'de enflasyonun yüksek seyirde olmasına rağmen faizlerin düşük tutulduğuna dikkat çekerek faiz artışı gerekebileceğini söyledi. Bu durum da doları doğrudan etkileyecek. Elinde doları olanlar, faiz artışına dikkat... İşte detaylar...

IMF'den kripto para uyarısı!

Kripto varlıkların piyasa değeri 2 trilyon doları geçti. IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun "Kripto Ekosistemi ve Finansal İstikrar Zorlukları" başlıklı kısmında, kripto varlıkların hızlı büyümesinden kaynaklı finansal risklere karşı uyarılarda bulundu.

Berat Albayrak'tan FİKKO açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) toplantısında, Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında normalleşme sürecinde gelinen noktayı ve küresel gelişmeleri istişare ettiklerini aktardı.

Hane halkının konut kredisi borcu yüzde 12.8 arttı!

Finansal İstikrar Raporu'na göre, hane halkı bankalara 644.6 milyar TL, finansman şirketlerine ise 10.5 milyar TL borçlu. Hane halkının 236 milyar TL'den fazla konut kredisi borcu bulunuyor ve konut kredisi borçları bir yılda yüzde 12 arttı!

Gayrimenkul fiyatlarını finansal sistem etkiliyor!

Avrupa Merkez Bankası "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunda çok düşük banka karlılığı ve gayrimenkul fiyatlarında artan düzeltme riski, finansal sistemde oynaklıklar arasında gösterdi...

TCMB Finansal İstikrar Raporu 2015 Haberi

TCMB Finansal İstikrar Raporu 2015

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu'nda, "Türkiye'de yerleşik bankaların yurt dışı borçlanmalarını daha makul ve sürdürülebilir düzeylerde devam ettirdikleri ve bazı borçlanma türlerinde maliyetlerin geçen seneye göre daha düşük gerçekleştiği gözlenmektedir" değerlendirmesine yer verildi.


TCMB tarafından yılda iki kez yayımlanan ''Finansal İstikrar Raporu"nun ikincisi bankanın internet sitesinde yayımlandı. 


Raporun "Makroekonomik Görünüm" bölümünde, finansal piyasalardaki oynaklıkların devam ettiği, gelişen ülkelere yönelik portföy hareketleri ve risk göstergelerinin dalgalı bir seyir izlediği belirtildi.


Buna göre, gelişen ülkelere yönelik risk algısının değişmesinde, Çin ekonomisine ilişkin endişeler, emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilim ve ABD'nin para politikasıyla ilgili belirsizlikler etkili oldu. Gelişen ülkelerde dış şoklara karşı dayanıklılığı artırıcı yönde alınmakta olan önlemler önem arz ediyor.


Türkiye ekonomisine dair açıklanan öncü veriler yılın ikinci yarısında yurt içi talebin...