27 / 04 / 2024

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında!

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında!

Küresel piyasalar, ABD'de bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyallerle yön arayışına devam ederken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararı da yatırımcıların odağında.



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta alacağı para politikası kararları öncesinde makroekonomik veriler ve şirket finansal sonuçları da varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in 26 Temmuz tarihinde politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Banka'nın bu toplantıdan sonra atacağı adımlara ilişkin belirsizlik sürüyor.

Söz konusu konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, ülkede enflasyon ve iş gücü piyasasındaki yavaşlamanın sürmesine karşın istenilen düzeyde olmamasının Fed üyelerini rahatsız ettiğini kaydederek, bununla beraber para politikası kararlarının gecikmeli etkisinin yatırımcılar arasında öne çıkan başlıca soru işaretlerinden olduğunu bildirdi.

Yaptıkları açıklamalarda ülkede "şahin" politikaların sona yaklaştığı ve yumuşak iniş senaryolarının da güçlenmesiyle tahvil faizlerinin baskılandığını kaydeden analistler, gelecek hafta yapılacak toplantının karar metninden alınacak sinyaller ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirtti.

Yine paylaşılan detaylara göre, dün, yılın 2. çeyreğine ilişkin bilançolarını açıklayan ülkenin büyük bankalarından Goldman Sachs'ın net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 58 azalış göstererek, 1,2 milyar dolara gerilerken, Amerikan elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın geliri aynı dönemde yıllık bazda yüzde 47 ve net karı yüzde 20 artış gösterdi.

Yurt içinde gözler TCMB nin faiz kararında!

Aktarılan detaylara göre, küresel internet televizyon ağı Netflix'in de abone sayısı, 2023 yılının 2. çeyreğinde yaklaşık 5,9 milyon kişi artış gösterdi. Şirketin yılın 2. çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 8,2 milyar dolara çıkarken, net karı da yüzde 3 yükselişle 1,5 milyar dolara ulaşmış oldu.

Yine verilen bilgiye göre, söz konusu dönemde ABD'li teknoloji şirketi IBM'in geliri yüzde 0,4 azalış göstererek, 15,48 milyar dolara gerilemesine karşın net karı yüzde 13 artış göstererek, 1,6 milyar dolara yükseldi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, ABD'de devam eden bilanço sezonunda bugün Johnson - Johnson, Blackstone ve American Airlines gibi şirketlerin finansal sonuçlarını açıklayacağını dile getirerek, hisse ve sektör bazlı oynaklığın artabileceğini kaydetti.

Diğer bir taraftan Fed, dün kara para aklamayı önlemeye yönelik olarak yeterli tedbir almadığı gerekçesiyle Deutsche Bank ve ABD'deki iştiraklerine 186 milyon dolar para cezası verdi.

Dün yüzde 0,1 azalış göstererek, günü 1.977 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu esnalarda önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 1.985 dolardan işlem görüyor.

Yine aktarılan detaylara göre, brent petrolün varil fiyatı, Çin ekonomisine ilişkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürürken, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 79,5 dolarda seyrediyor.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre, dün New York borsasında S-P 500 yüzde 0,21, Nasdaq endeksi yüzde 0,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,31 artış göstererek kapandı. Yine verilen detaylara göre, ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön