09 / 05 / 2024

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında!

Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararında!

Küresel piyasalar, ABD'de bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyallerle yön arayışına devam ederken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi kararı da yatırımcıların odağında.



Ayrıca Avrupa'da da karışık bir seyir ön plana çıkarken, bölge genelinde açıklanan enflasyon verilerinden sonra Tahıl Koridoru Anlaşması gündemin odağında yer alıyor.

Dün resmi olarak açıklanan makroekonomik verilere göre, İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllık yüzde 7,9 artışla beklentilerin altında gerçekleşirken, Avro Bölgesi'nde yıllık yüzde 5,5 ile öngörüler doğrultusunda arttı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, Avro Bölgesi'nde enflasyonun tahminlere paralel gerçekleşmesinden ziyade, çekirdek TÜFE'deki artışın, bölge genelinde enflasyonist ortamın uzun süre etkisini göstereceğine işaret ettiğini söyledi.

Avro Bölgesi'nde çekirdek TÜFE, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 5,5 artışla beklentileri de aşmıştı.

Yurt içinde gözler TCMB nin faiz kararında!

Yine verilen detaylara göre, dün İngiltere'de enflasyonun beklenenden daha çok yavaşlamasından sonra FTSE 100 endeksi, yüzde 1,8 değer kazandı ve yaklaşık son 1 ayın en güçlü kapanışını kaydetti.

Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,10 azalış gösterirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,11 oranında değer kazandı. İtalya'da MIB 30 endeksi ise yatay bir seyirle günü tamamladı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de karışık bir seyirle başladı.

Yine açıklanan rakamlara göre, Asya'da pay piyasaları, güne Hong Kong hariç negatif seyirle başladı.

Yine aktarılan detaylara göre, bugün Çin Merkez Bankası'nın (PBoC), en düşük kredi faiz oranını yüzde 3,55'te sabit bıraktı.

Analistler yaptıkları açıklamalarda piyasalarda Çin hükümetinin, ekonomiyi destekleyici adımlarının yeterli olmadığı düşüncesinin hakim olduğunu kaydederek, ilerleyen süreçte Çin'den daha fazla destek açıklamalarının gelebileceğini belirtti.

Diğer bir taraftn bugün açıklanan verilere göre, Japonya'da dış ticaret fazlası haziranda 43 milyar yen oldu. Böylelikle Japonya, 2021 yılının Temmuz ayından bu yana ilk defa dış ticaret fazlası verdi.

Yine verilen detaylara göre, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 azalış gösterirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 değer kazandı.

Aktarılan detaylara göe, yurt içinde dün yükseliş eğiliminde bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,24 artışla 6.571,28 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,5 azalış göstererek, 26,7888'den kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,8480 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler yaptıkları açıklamalarda bugün TCMB faiz kararının yatırımcıların odağında olduğunu kaydetti. Anadolu Ajansı Finans'ın beklenti anketine katılım sağlayan ekonomistler, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 500 baz puan artış göstererek, yüzde 20'ye yükselteceğini tahmin ediyor.

Ayrıca analistler, bugünkü karara ilişkin politika metninden alınacak olan sinyallerin de önemine işaret ederek, karar sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini kaydetti.

Diğer bir taraftan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti kapsamında, Türkiye ile BAE arasında muhtelif alanlarda 13 belgenin imzalanıp kabul edildiği, anlaşmaların tutarının 50,7 milyar dolar şeklinde olduğu bildirildi.

Ayrıca analistler yaptıkları açıklamalarda bugün yurt içinde ayrıca haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, ABD de 2. el konut satışları ve Philadelphia Fed imalat endeksi verilerinin izleneceğini kaydederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.600 ve 6.700 seviyelerinin direnç, 6.500 ve 6.400 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.

Gayrimenkul sektörü yabancıların radarında: Yabancı doğrudan yatırımlarda gayrimenkul ağırlıkta!

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı rüzgarı: En çok hangi hisselerden alım yapıyorlar?

Dolar uçtu temmuz zammı buhar oldu! Asgari ücret cebe girmeden eridi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön