05 / 05 / 2024

Türkiye yabancı sermaye çıkışı

Türkiye yabancı sermaye çıkışı

Yeniçağ Gazetesi yazarı Efsander Korkmaz bugünkü yazısında yabancı sermaye portföy yatırımları ve yabancıya gayrimenkul satışını ele aldı. İşte Korkmaz'ın o yazısı...

Yabancıların Türkiye talebi bitti mi? Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 46,2 azaldı!

Türkiye, yabancı uyruklu vatandaşların konut talebinin yüksek olduğu bir ülke olarak dikkat çekiyor. Peki yabancıya konut satışında son durum ne? Yabancıların Türkiye talebi bitti mi?

Yabancı sermaye Türkiye’ye yatırım yapmak için fırsat kolluyor!

QNB Genel Müdürü Ömür Tan, Türkiye ekonomisinde normalleşme süreci için 2 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Yabancı yatırımcı Türkiye’ye girmek için hangi üründe, nerede ve ne zaman girecekleri konusuna bakıyor” dedi.

Yabancı sermaye Türkiye’ye doğrudan yatırım için neyi bekliyor?

Ekonomi yönetimi ortodoks politikalara geçerken, Türkiye’ye yabancı sermaye akımı da hızlandı. Ancak yabancılar daha fazla yatırım yapmak için geleneksel politikalarda istikrarın devam etmesini ve daha sıkı para politikasına geçişi görmek istiyor.

Türkiye yabancıya konut satışında rekor kırıyor!

Türkiye yabancılara konut satışında 2021 yılında 50 bin konutla rekor kırdı. DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman Özgün konut satışalara yönelik açıklama yaptı.

Türkiye 2020'de yabancıya konut satışında ilk 10'da!

Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri tüm sektörlerde görülse de, Türkiye yabancıya gayrimenkul satışında rekor kırdı.  

Türkiye yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi oldu! 

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye'de yabancı yatırımcıların gayrimenkul almaları hakkında açıklamalarda bulundu. Nebati, Türkiye'nin yabancı yatırımcıların gözdesi olduğunu belirtti...

Türkiye yabancı yatırımcılar için güvenli liman! 

Küresel güçler tarafından Türkiye’ye yapılan ekonomik saldırılara rağmen Türkiye yabancı yatırımcılar için güvenli liman oldu.

Türkiye yabancıya konut satışında rekor kırdı!

Son yıllarda Türkiye'de yabancıya konut satışları yükselme kaydetmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK)  açıkladığı verilere göre; Nisan ayında yabancıya konut satışında rekor kırıldı. 

Türkiye gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi!

Son yıllarda Türkiye yabancı gayrimenkul yatırımcılarının gözdesi oldu. Geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan konut satışı bir önceki yıla göre yüzde 78.4 arttı.

Türkiye yabancı gayrimenkul yatırımları için gözde ülke!

TÜİK 2019 Mart konut satış istatistiklerini değerlendiren Hasanoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasanoğlu, "Türkiye yabancı yatırımcılar için gözde bir ülke olmaya devam ediyor. Yabancılar hem oturmak hem de yatırım için ülkemizden ev almaya devam ediyor." dedi...

Yabancı konut alıcıları Türkiye'ye akıyor!

Kur ve faizle ekonomik darbe yapmaya çalışanlara karşı dimdik ayakta duran Türkiye, yabancı yatırımcıların gözdesi oldu..

Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülkeler belli oldu!

Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 7 milyar 437 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşti. Bu dönemde, Türkiye'ye sermaye girişi 1 milyar 133 milyon dolar yükselen İspanya, doğrudan yatırımı en çok artan ülke oldu. 

Türkiye'ye yabancı yatırımcı ilgisi yoğun!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Güçlendirilmesi Projesi semineri düzenlendi. Seminerde konuşan SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç, Türkiye'ye yabancı yatırımcı ilgisinin çok fazla olduğunu vurguladı.

Türkiye yabancı sermaye çıkışı Haberi

Türkiye yabancı sermaye çıkışı

Türkiye'nin yumuşak karnı yabancı sermaye girişine dayanan dövizdir.  Türkiye hızla güven tazelemek zorundadır. Aksi halde, yabancı sermaye girişleri azalır... 



Mevcut yabancı yatırımlar çıkış kararı alabilir.Yabancı sermaye işletmeleri elbette çıkışı değerlendirecek, zira fiziki yatırım yapanların kısa sürede çıkış kararı vermeleri için zararı göze almalar gerekir. Bu da pek olası görünmüyor. Aslında bu sene gelişmekte olan diğer ülkelere ve Türkiye'ye yabancı sermaye girişi arttı. Merkez Bankası tarafından yayınlanan Ödemeler Bilançosu  verilerine göre bu sene Ocak-Mayıs arasındaki beş ayda portföy yatırımlarında  ve yabancıya gayrimenkul satışlarında artan yabancı sermaye girişi aşağıdaki tabloda yer almaktadır .



Ocak-Mayıs Beş Ayda Yabancı Sermaye Portföy Yatırımları ve Yabancıya Gayrimenkul Satışı (Net Yükümlülük Oluşumu)



Portföy Yatırımları      


2015 ( Milyon TL):  - 875  

2016 ( Milyon TL):   7.897



Hisse Senetleri 


2015...