30 / 07 / 2024

ülkelerin kredi notları

ülkelerin kredi notları

Dünyadaki milyonlarca şirket, binlerce menkul kıymet ve onlarca ülkenin kredi notlarını, sadece üç derecelendirme kuruluşunun belirlemesi ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

Fitch, 8 Türk şirketinin notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu B+ seviyesine yükseltmesinin ardından, 8 Türk şirketin döviz cinsi kredi notlarını da yükseltti.

Fitch’ten ‘Deprem’ raporu! Kahramanmaraş depremi Türk şirketlerinin kredi notunu nasıl etkileyecek?

Kahramanmaraş depremlerinin Türkiye ekonomisinde yaratacağı hasarların yanı sıra bölgedeki şirketlerin ticari faaliyetlerinin aksaması nedeniyle kredi notlarını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Uluslararası rating kuruluşu Fitch yayınladığı rapor ile bu konuları açıklığa kavuşturdu.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan Temiz Teknoloji Fonu için yaklaşık 1 milyar dolarlık kredi!

ABD Hazine Bakanlığı, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçişini hızlandırmasına yardımcı olmak için Temiz Teknoloji Fonu'na (CTF) 950 milyon dolarlık bir kredi verdiğini duyurdu.

Moody’s petrol ihracatı yapan ülkeleri uyardı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, düşük petrol fiyatlarının petrol ihracatı yapan ülkelerin kredi profillerini zayıflatabileceğini belirtti.

Covid-19 salgını kredi notlarını olumsuz etkileyecek!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Coronavirus (Covid-19) salgını ve petrol fiyatlarındaki şokun kredi notlarını olumsuz etkileyeceğini duyurdu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ekonomik etkisi Kovid-19'dan daha uzun sürebilir!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki düşüşün, ülkelerin kredi notu üzerinde baskı oluşturacağını bildirdi.

Ed Parker: Türkiye'nin kredi notu açısından güçlü yönlerinin farkındayız!

Fitch Ratings'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Ülke Notları Grubu Direktörü Ed Parker, "Türkiye'nin kredi notu açısından güçlü yönlerinin farkındayız. Düşük kamu borcu ve dinamik bir ekonomi olması güçlü yanları." ifadesini kullandı.

ABD’de ‘Mortgage Krizi’!

ABD’de riskli konut kredisi kullandırımından kaynaklı oluşan tarihin en kötü finansal krizlerinden biri olan ‘Mortgage Krizi’ tekrar risk oluşturuyor. Bankalar 11 yıl aradan sonra yeniden düşük kredi notlarına büyük borçlar veriyor.

SP Fransa ve S.Arabistan'ın kredi notlarını korudu!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Fransa ve Suudi Arabistan'ın kredi notunu değerlendirdi. S&P'den yapılan yazılı açıklamaya göre 2 ülkenin kredi notunu korudu.

Türkiye'nin kredi notları yatırımları durduramadı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir programda Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye verdiği notlara değinerek notların yatırımları etkilemediğini belirtti.

Kredi not indirimleri, artırımlardan daha fazla düşecek!

Global kredi notlarının görünümün geçen yıldan daha zayıf olduğunu bildiren Fitch, bu yıl ülke kredi notlarında indirimlerin, artırımlardan daha fazla olması olasılığına işaret etti. Kuruluş ayrıca global büyüme tahminlerini de değiştirdi.

Kredi notu düşme riski olan ülke sayısı artıyor!

Kredi notlarında düşme riski yaşayan ülkelerin sayısının daha önce hiç olmadığı kadar yükseldiği belirtiliyor. Ülkelerin kredi notlarıyla ilgili bu yılın ilk açıklamaları, bugün İtalya'nın notu ile başlıyor.

Fitch, Kazakistan ve Mozambik'in kredi notlarını korudu!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kazakistan ile Mozambik'in kredi notlarını koruduğunu duyurdu.

ülkelerin kredi notları Haberi

ülkelerin kredi notları


Dünyadaki milyonlarca şirket, binlerce menkul kıymet ve onlarca ülkenin kredi notlarını, sadece üç derecelendirme kuruluşunun belirlemesi ciddi sorunları beraberinde getiriyor. 


Dünya genelinde 80'e yakın kredi derecelendirme kuruluşu olmasına karşın "Büyük Üçlü" olarak bilinen Standard and Poor's, Moody's ve Fitch Ratings sektörün yüzde 95'ine yakınını kontrol ediyor. 


Bu üç kuruluş, derecelendirme sektöründe yarattıkları oligopol sayesinde elde ettikleri aşırı gücün yanı sıra manipülatif ve yanlış kararları nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor. 


Uzmanlar daha rekabetçi bir derecelendirme sektörünün, yatırımcılara ve piyasalara daha objektif ve güvenilir hizmet sunulmasını sağlayabileceğini öngörüyor.




- Çıkar ilişkileri kredi notlarını etkiliyor




Şirketler, kamu kuruluşları ve hatta devletler, kredi notları elverişli şartlarla finansman bulabilmek, tahvil ve hisse senedi ihraç etmek, halka açılmak gibi birçok konuda önemli rol oynadığı için bu kuruluşlara başvurmak zorunda kalıyor. 


Yıllık 100...