23 / 12 / 2024

unesco tüekiye mirasları

unesco tüekiye mirasları

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin bu listede yer alan kültür varlığı sayısı 14'e çıktı.

Hisseli Tapusu olanlar dikkat! Miraslar artık bu şekilde paylaştırılacak!

Miraslar için alınan karar kapsamında birçok kişinin ortak sorunu olan ve tapuda pay sisteminde değişikliğe gidilerek 81 kentte devreye sokulduğu kaydedildi. Türkiye genelinde mirasçılar için önemli bir adım atıldı. Bu düzenleme ile miras paylaşımında kurallar belirlenerek 81 ilde devrede.

UNESCO'dan İstanbul için korkutan uyarı! Tsunami 1 metreyi aşacak! 

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) İstanbul ve iki kente daha tsunami uyarısı geldi. İşte UNESCO'nun o açıklaması...

Yemen hükümetinden UNESCO dünya mirası listesinde yer alan caminin yıkılmasına tepki!

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da bulunan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası listesindeki tarihi En-Nehreyn Camisi'nin yıkılmasına tepkili.

Depreme zemin hazırlama!

Edirne'de Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ diyerek inşa ettiği ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki tarihi Selimiye Camii’ndeki incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlerdeki depremlerden hiçbir zarar görmediği ortaya çıktı. Önümüzdeki olası büyük depremlere de dayanıklı olduğu belirlendi.

Giresun’da 200 yıllık tarihi evler UNESCO’ya aday!

Giresun'un Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan 200 yıllık tarihi evler; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday oldu. 

Türkiye'den UNESCO'ya Ayasofya taahhüdü!

Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov Ayasofya ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiği öğrenildi.

Osmanlı'nın son mirasçıları büyük servetin peşine düştü! 

1800’lü yıllarda İzmir Valiliği yapan Hacı Osman Paşa’nın oğlu Ali Ağa ile Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz zamanında sadrazamlık yapan damadı Mehmet Emin Ali Paşa’nın torunları olan 5 ailenin bireyleri miraslarının peşine düştü...

Safranbolu'da 2. Abdülhamid'in yaptırdığı okul müzeye dönüştürülecek!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve Sultan 2. Abdülhamid tarafından 109 yıl önce yaptırılan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki okul binası restore edilerek eğitim müzesine dönüştürülecek.

AKM, Türkiye'nin önemli kültür miraslarından birisi olacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, "AKM, Türkiye'nin uluslararası alanda da övüneceği büyük projelerden birisi olacak" dedi.

Sancaktar Türbesi restore edilecek!

Battalgazi Belediyesi tarafından tarihin önemli miraslarından olan Sancaktar Türbesi için restorasyon çalışmaları başladı.

Aydın Afrodisias Antik Kenti UNESCO yolunda!

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Çankırı'da komisyonla ilgili bilgiler verdi. Oğuz, "ıslık dili"nin, Hıdırellez'in ve Aydın'daki Afrodisias Antik Kenti'nin UNESCO'ya aday olduğunu söyledi.

Karahayıt, Termal Kür Merkezi ile cazibe merkezi olacak!

DENİZLİ Valisi Ahmet Altıparmak, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale'ye yakınlığı ve termal su kaynakları ile fiziksel tedavi amaçlı gelen turistlere hitap eden Karahayıt Mahallesi'nin bölgenin yenilenecek vizyonu ile termal turizmin merkezi olacağını söyledi.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 10 aday!

Habertürk Gazetesi yazarı olan Mimar Esin Tümer bugünkü yazısında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den aday olan 10 yapıyı anlattı. İşte o yazı...

unesco tüekiye mirasları Haberi

unesco tüekiye mirasları

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesiyle Türkiye'nin bu listede bulunan kültür varlığı sayısı 14'e çıktı.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Almanya'nın Bonn kentinde devam eden 39. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısında dün alınan kararla, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri "Dünya Kültür Mirası" listesine girdi. Böylece Türkiye'de bu listede yer alan kültür varlığı 14'e ulaştı.


UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Türkiye'nin kültür varlıkları incelendiğinde, bu listeye ilk olarak 1985 yılında Kapadokya ve Göreme Milli Parkı'nın girdiği görülüyor. Aynı yıl Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası ile İstanbul'daki tarihi yerler de bu listeye girerken, 1986 yılında Hattuşaş, 1987 yılında Nemrut Dağı, 1988 yılında Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı ile Ksantos-Letoon Antik Kenti, 1994...