26 / 07 / 2024

üst hakkın ipoteğe etkisi nedir

üst hakkın ipoteğe etkisi nedir

İrtifak hakkı olan üst hakkı, başkasına ait bir arsanın altında veya üstünde inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veren bir hak olarak ifade ediliyor. Peki, irtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir?

Ön siparişe katılma ve teslim alma hakkı kazanacaksınız! Togg NFT açık artırması başlıyor!

Milli araba Togg akıllı cihaza ön sipariş hakkı sunan NFT açık artırması yarın akşam saat 19.23'te Trumore uygulamasında olacak. NFT satın alan kullanıcılar, ön siparişe katılma ve teslim alma sıralamasında hak sahibi olacak.

Telefon, tablet ve bilgisayarlarda 'cayma hakkını kaldıran' düzenleme ertelendi!

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için cayma hakkını ortadan kaldıran e-ticaret yönetmeliği 2024'e ertelendi. Peki, bu yönetmelik ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...

Ekrem İmamoğlu, Hisar Üstü Konağı'nı başkanlık köşküne dönüştürüyor iddiası!

İBB meclisinde AKP'li meclis üyesi Hüseyin Coşgun'dan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında şok bir iddia gündeme getirildi. Coşgun, İmamoğlu için Rumelihisarı'nda bulunan "Hisar Üstü Konağı"nın amacı dışında kullanılarak köşke çevrildiğini iddia etti.

Özak GYO Didim gayrimenkulünün üst hakkı süresi tapuya tescillendi!

Özak GYO'nun Aydın İli Didim İlçesi  Altınkum Mahallesi'nde yer alan turizm tahsisli gayrimenkulüne ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından irtifak hakkı tesis işlemleri tamamlandı, 49 yıllık üst hakkı Özak GYO adına tapu siciline şerh edildi.

Emin Grup, Emin Üstün Holding'e dönüştü!

Türkiye’de 1991'de temelleri atılan ve farklı sektörlerde hizmet veren şirketleri bünyesinde barındıran Emin Grup, holding yapısına geçti ve bir şirketler topluluğu olarak Emin Üstün Holding’e dönüştü. Şirket, hizmetlerine Emin Üstün Holding olarak devam edecek.

Fed konut ve ticari olmak üzere ipoteğe dayalı menkul kıymet alımı yapacak!

ABD Merkez Bankası (Fed), hanehalkları ve işletmelere kredi akışını desteklemek için Hazine kağıtlarıyla konut ve ticari olmak üzere ipoteğe dayalı menkul kıymet alımını sürdürecek.

Hillside Beach Club Tatil Köyü'nün daimi üst hakkı süre uzatımı tapuya tescillendi!

Alarko GYO'nun Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının daimi ve müstakil üst hakkı süre uzatımı 9 Ekim 2019 Çarşamba günü tapuya tescil edildi...

Alarko GYO, Hillside Beach Club Tatil Köyü'nün üst hakkı süresini uzatıldı!

Alarko GYO'nun Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı süresinin uzatılmasına ilişkin talebi Bakanlık tarafından onaylandı...

Alarko Hillside Beach Club Tatil Köyü'nün üst hakkı süresini hakkında güncelleme!

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı süresinin uzatılması talebi ile ilgili daha önce yapılan özel durum açıklaması hakkında güncelleme yayınladı.

Alarko GYO, Hillside Beach Club Tatil Köyü'nün üst hakkı süresini uzatıyor!

Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı süresinin uzatılması talebi hakkında açıklama yaptı.

Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri üst hakkı yönetmeliği!

Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısınd yer aldı..

Kaynaşlı Belediyesi'nden 29 yıllık üst hakkı ihalesi!

Kaynaşlı Belediyesi, Kumluca Mahallesi'ndeki 1.055 metrekarelik parsel üzerinde sınırlı ayni hak (üst hakkı) tesisi ile inşaat yapım işi ihale ediyor...

Kamu taşınmazlarında eğitim faaliyetleri için üst hakkı tesisi yönetmeliği!

Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yer aldı. Yönetmeliğe göre, kamu taşınmazları eğitim faaliyetleri için bedelsiz verilebilecek..

üst hakkın ipoteğe etkisi nedir Haberi

üst hakkın ipoteğe etkisi nedir

İrtifak hakkının ipoteğe etkisi nedir?


Bir irtifak hakkı olan üst hakkı, başkasına ait arsada inşaat yapmak veya mevcut inşaatı yerinde tutmak hakkını veriyor. Üst hakkıyla başkasına ait arsanın altına veya üstüne yaptığınız yapının tapu siciline tescili ise irtifak hakkı olarak yapılıyor. İşlemin tapuya tescil edilmesinden sonra arsanın  mülkiyeti ile üstündeki veya altındaki binanın mülkiyeti ayrı ayrı kişilere ait oluyor. 


Üst hakkı bir şahıs veya bir taşınmaz lehine irtifak hakkı olarak tesis edilebiliyor. Eğer bu hak bağımsız ve sürekli (daimi ve müstakil) nitelik taşımıyorsa yani, 30 yıldan az süreli ise veya 30 yıl ve daha uzun süreli olmakla beraber üst hakkının tesisi sırasında üçüncü kişilere devredilemeyeceğine, mirasçılara intikal etmeyeceğine, üzerinde ayni hak tesis edilemeyeceğine veya bu tür tasarrufların izin alınmak suretiyle yapılabileceğine...