05 / 05 / 2024

vasiyet alacaklısının istem hakkı

vasiyet alacaklısının istem hakkı

Vasiyet alacaklısı olabilmek için miras bırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak gerekiyor. Peki, vasiyet alacaklısının hakları nelerdir? Vasiyet alacaklısının istem hakkı nasıl kullanılır?

Vasiyetname yaşı kaçtır? Vasiyetname yaş sınırı var mı?

Vasiyet ile üzerinde malları bulunan kişiler vefat etmesinin ardından mallarının kime kalacağını kayıt altına alıyor. Peki vasiyetname yaşı kaçtır? Vasiyetname yaş sınırı var mı? İşte tüm merak edilenler...

Gayrimenkule haciz sınırı!

Zamanında ödenmeyen borçlar nedeniyle alacaklıların yasal yollara başvurup haciz işlemi başlatmasına sınır getiriliyor. Borçlunun evi, ancak evin kıymeti fazla ise yeni bir ev alabilecek miktar borçluya bırakılarak haczedilecek.

Vasiyet alacaklısının hakları!

Vasiyet alacaklısı olabilmek için miras bırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak gerekiyor. Peki, vasiyet alacaklısının hakları nelerdir? Vasiyet alacaklısının istem hakkı nasıl kullanılır?

Vasiyet alacaklısının ölümü!

Mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, vasiyet alacaklısı ölürse ne olur? İşte vasiyet alacaklısının ölümü halinde tasarrufun iptali davası..

Vasiyet alacaklısı kimdir?

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, vasiyet alacaklısı kimdir?

İpotek alacaklısının hakları!

İpotekli borç senedi, taşınmaz rehniyle güvence altına alınmış kişisel bir alacak meydana getiriyor. İrat senedi ise, taşınmaz üzerinde taşınmaz yükü şeklinde kurulmuş alacak hakkı meydana getiriyor. Peki, ipotek alacaklısının hakları nelerdir?

Vasiyette yaş sınırı var mı?

Vasiyet, resmî şekilde veya miras bırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılmasına deniyor.Peki,vasiyette yaş sınırı var mı?Varsa vasiyetteki yaş sınırlılıkları nelerdir?

Vasiyet alacaklıları kimlerdir?

Mirasbırakan, ölüme bağlı tasarruf yetkilerini kullanarak vasiyetname ile miras bırakabiliyor. Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki, vasiyet alacaklıları kimlerdir?

Miras davalarında hak düşürücü süre!

Miras davalarında hak düşürücü sürede vasiyet alacaklısının dava hakkı, ölüme bağlı kazandırmayı öğrenmesinin veya vasiyet borcu daha sonra muaccel olma tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor...

Hataş İnşaat'tan ikinci alacaklıların toplantısı 23 Mart'ta!

Kadıköy İflas Müdürlüğü, Hataş İnşaat'tan ikinci alacaklıların toplantısını 23 Mart'ta yapacak

Kamu lojmanları 70 ildeki konut sayısını geride bıraktı!

Kamu, sahip olduğu 236 bin 811 lojman ile Kayseri, Gaziantep ve Eskişehir gibi büyükşehir belediyelerinin de aralarında bulunduğu 70 şehirdeki konut sayısını geride bıraktı

Taşınmaz satışında yabancı sınırı aşıldı!

Türkiyede yabancıların mülkiyetine geçen taşınmazların toplam büyüklüğü 86.8 milyon metrekareye ulaştı. İmarlı alanlarda yüzde 10 sınırının aşılması üzerine aralarında Ankara, Malatya ve Uşakın da bulunduğu 7 ilde, 11 ilçede yabancıya taşınmaz satışı yasa

Sarp Sınır Kapısına yeni tesislerle 5 yıldızlı konfor geldi!

Artvinin Hopa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısı çevresinde son 1 yılda gerçekleştirilen yapılanma sayesinde, artık sürücülerin ve yolcuların tüm ihtiyaçları karşılanabiliyor

vasiyet alacaklısının istem hakkı Haberi

vasiyet alacaklısının istem hakkı

Vasiyet alacaklısının hakları!

Vasiyet alacaklısı olabilmek için mirasbırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak gerekiyor. 


Vasiyet alacaklısı mirasbırakandan önce ölmüş ise, tasarruftan aksi anlaşılmadıkça, vasiyeti yerine getirme yükümlülüğü, vasiyet yükümlüsünün yararına  ortadan kalkıyor.


Vasiyet alacaklısının hakları arasında, vasiyetnamenin tenfizini isteme hakkı da oluyor. Vasiyet Alacaklısının İstem Hakkı dava örneği şu şekilde sıralanıyor:


YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ


E. 2010/174 K. 2010/1228 T. 2.2.2010


DAVA: Dava dilekçesinde vasiyetnamenin tenfizi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.


Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup, gereği düşünüldü:


KARAR: Davacı G... Eğitim Vakfı vekili dava dilekçesinde, miras bırakan M. tarafından düzenlenen 27.08.1998 tarihli vasiyetnamenin tenfizini talep etmiştir.


Mahkemece; davanın kabulü ile vasiyetnamenin tenfizine, A... İlçesi 14 no'lu parselin tamamını ve 68 no'lu parselin...