30 / 04 / 2024

yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır

yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır

Kira sözleşmesi Türk lirası ile kurulabildiği gibi yabancı para ile de kurulabiliyor. Sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kiraya zam yapılabiliyor. Peki, döviz bazında kira artışı 2016 nasıl olur?

Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Taşınmaz malların kiralanmasında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki, yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Vatandaşlar yerel seçim öncesi dolara hücum etti!

Merakla beklenen yerel seçimler öncesinde Merkez Bankası rezervleri azalırken vatandaşlar döviz talebindeki artışlar da oldukça dikkat çekti. Paylaşılan detaylara göre yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta 5,7 milyar dolar artış gösterdi.

BDDK’dan kredi sistemine ilişkin şok karar!

BDDK’dan kredi sistemine ilişkin yeni bir karar geldi. Buna göre, döviz pozisyonu sebebi ile kredi alamayan şirketler, yabancı para pozisyonunu limitin altına düşürmeyi taahhüt ederse kredi kullanabilecek.

TCMB Bankalara Yeni Talimat Gönderdi: Yabancı Para Komisyonları Düşüyor, TL Mevduat Hesaplarına Geçiş Teşvik Ediliyor

TCMB'den bankalara talimat gönderilerek bazı değişikliklerin yapılması istendi. Bu talimat, yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulaması ve kur korumasız Türk lirası (TL) ile mevduat hesaplarına geçişin teşvik edilmesini içeriyor. İşte konu ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında…

Merkez Bankası'ndan seçim öncesi yeni hamle geldi!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) seçime sayılı günler kala yeni hamle geldi.  Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri üzerinde tuttukları yabancı para serbest hesaplar için ödediği faizi yüzde 4.75’e yükseltti.

Kira fiyatları yabancıların bile cebini yakmaya başladı!

Türkiye'de artan kira fiyatlarından yabancı uyruklu vatandaşlarda şikayetçi olmaya başladı. Yaz sezonunun başlamasıyla beraber uzun süreli eşyalı ev kiralayan yabancılar bile artışlardan rahatsızlık olduğunu belirtti.  

Altını olanlar dikkat! Merkez Bankası'ndan son dakika kararı geldi

Bankaya haricen girişi olan ve altın girişi ardından açılan yabancı para türünden mevduat/katılım fonlarının 28 Mart 2023 tarihi itibari ile TL payı hesaplamasında dikkate  alınmaması hükmüne varıldı.

Avrupalılar Antalya’ya akın ediyor! Otellerde boş yer kalmadı, Antalyalı emekliler otelleri kapattı!

AB ülkelerindeki doğal gaz maliyetlerinin yüksek olması ve TL’nin yabancı para birimleri karşısında değer kaybı nedeniyle Türkiye Avrupalıların çekim merkezi haline geldi. Özellikle Avrupalı emeklilerin kışı Türkiye’de geçirmek için Antalya’da otelleri kapattığı belirtiliyor.

Türk Lirası mevduatta faiz oranları yeniden tırmanışta! TL mevduat faizi ne kadar oldu?

Merkez Bankası’nın yabancı para mevduattan, TL mevduata yönelişi desteklemek amacıyla hayata geçirdiği uygulamaların ardından bankalar arasında faiz yarışı yeniden başladı. TL mevduatlarda faizlerin yeniden tırmanışa geçmesi bekleniyor.

Flaş düzenleme! Merkez Bankası'ndan TL ve YP mevduata yönelik yeni karar

Merkez Bankası bankaların 3 aydan daha uzun vadeli TL mevduatlarında ve yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının da yüzde sıfıra çekti.

Rus gazı için yeni hamle! Değişiyor...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle "dost olmayan" Batılı ülkelerin, Rus doğal gazına yönelik borçlarını dolar veya avro gibi yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verildi.

Yabancı işçi çalıştıranlar şimdi yandı! Ucuza çalıştırayım derken kişi başı 35 bin 815 TL para cezası ödemeyin!

Yabancı işçi çalıştıranlar çok üzülecek. İşletmeler, yabancıları “ucuza çalıştırayım” derken kişi başı 35 bin 815 TL para cezası ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. İşte yabancı istihdamı ile ilgili ceza tutarları…

BDDK'dan flaş karar! Elinde döviz olan şirketler dikkat! Yarın başlıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK),  kredi kullanabilecek şirketler için 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL’ye indirdiği kararını yarın itibariyle uygulamaya başlıyor.

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği yazı ortaya çıktı! Dolarla ilgili yeni karar 

Merkez Bankası döviz için düğmeye bastı. Yabancı para yükümlülükler için tutacağı Türk Lirası tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirildiği öğrenildi.

yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır Haberi

yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır

Döviz bazında kira artışı 2016!

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme genellikle bir seneliğine hazırlanıyor.


Ancak sözleşmenin feshedilmemesi durumunda otomatik olarak yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline zam yapılıyor.


Kira sözleşmesi Türk lirası ile kurulabildiği gibi yabancı para ile de kurulabiliyor. Sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kiraya zam yapılabiliyor. 


Peki, TL ile döviz ile kurulan sözleşmelerde kira zammı farklı şekilde mi hesaplanır? Döviz bazında kira artışı 2016 nasıl hesaplanır?


Borçlar Kanunu gereğince Türk lirası ile kurulan sözleşmelerde; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli,...