06 / 05 / 2024

yapı ruhsatı ne zaman alınır

yapı ruhsatı ne zaman alınır

Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde yapı inşaatı yapılabilmesi için ruhsat alınması gerekiyor. Peki, yapı ruhsatı hangi aşamada alınır?

Yapı ruhsatının hukuki niteliği!

Yapı ruhsatının hukuki niteliği 3194 Sayılı İmar Kanunu hükümlerince düzenlenmiştir. Kanuna göre yapı ruhsatı, bir yapının inşaatına başlanabilmesi için yetkili idareden izin alınması anlamına geliyor...

Yapı ruhsatı yenileme işlemleri!

Yapı ruhsatı yenileme işlemleri, yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren iki yıl geçmesine rağmen inşaata başlanmadıysa yada inşaata başlanıldığı halde beş yıl geçmesine rağmen bitirilemediyse söz konusu oluyor...

Yapı ruhsatı ne zaman alınır?

İnşaata başlamak için ilgili idarelerden alınması gerekli olan belgeye yapı ruhsatı deniyor. Yapı ruhsatı ne zaman alınır? sorusuna ise yapının inşaatına başlanmadan alınması gerekir cevabını verebiliriz...

Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinin yapı ruhsatı iptali davalarında son durum ne? 

Kızılbük GYO, Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinin yapı ruhsatı iptali davasındaki son durumu açıkladı. Peki dava sonuçlandı mı? 

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…

Yapı ruhsatı ücreti 2022 ne kadar oldu?

Bu yıl yapı ruhsatı almak isteyenlerin ödeyecekleri ücretler belli oldu. Peki, yapı ruhsatı ücreti 2022 ne kadar? İşte açıklanan harçlar...

Yapı ruhsatı örneği 2021!

Yapı ruhsatlarının, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için alınması gerekiyor. Peki yapı ruhsatı nasıl alınıyor? Hangi yapılar için yapı ruhsatı alınıyor? Yapı ruhsatı ücreti 2021  ne kadar? İşte yapı ruhsatı örneği 2021...

Yapı ruhsatı ücreti 2021!

2021 imar harçları belli oldu mu? 2021'de yeni yapı ruhsatına ne kadar ödeyeceğiz? İşte yapı ruhsatı ücreti 2021...

Avrasya GYO Edirne'deki yeni projesi için yapı ruhsatı aldı!

Avrasya GYO'nun Metro Turizm Otelcilik ve Petrol Ürünleri Tic. A.Ş.'ne ait Edirne ili Merkez ilçesi Kirişhane Mah. Soğukkuyu Mevkii 2261 ada 16 parsel üzerinde yapılacak olan 'Metro Hotel Apartments' projesine ilişkin yapı ruhsatı 31 Aralık 2020 tarihinde alındı.

Konya'da yapı ruhsat harçlarına indirim!

Konya Beyşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, inşaat sektörüne destek vermek için yapı ruhsat harçlarında bir miktar indirime gitme kararı alındı.

Beyşehir'de yapı ruhsat harçlarında indirim kararı!

Beyşehir İlçe Belediye Meclisi ilçedeki inşaat sektörüne kriz döneminde destek vermek amacı ile yapı ruhsat harçlarında bir miktar indirim yapılması kararını aldı.

Yapı Ruhsatı Formu Standardı tebliği mimarları nasıl etkileyecek?

 2 Mayıs’ta Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren TS 8737 nolu yeni Yapı Ruhsatı Formu Standardı tebliğinin mimarlık ofisleri üzerindeki etkisi ne olacak?

Yeni yapı ruhsat harcı 2017!

Arsa üzerinde yapılan yeni yapılar için ilçe belediyesinden izin alınıyor. Bu izin mimari proje için alınan yeni yapı ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, yeni yapı ruhsat harcı 2017 ne kadar?

Seyhan Sera Park'taki ticari alanın yapı ruhsatı iptal edildi!

Seyhan Belediyesi, vatandaşların uyarısını dikkate almayınca devreye idare mahkemesi girdi. Sera Park’ın önüne yapılan ve çok sayıda işyerinin bulunduğu ticari alanın yapı ruhsatı iptal edildi.

İnşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır?

İnşaat ruhsatı almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ve gerekli belgeler ile müracaat ediliyor. Peki, inşaat ruhsatı ne kadar sürede alınır?

İmar planı değişirse ruhsat ne olur?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat, yapının mimari projesinin imar planına uygun bir şekilde hazırlanması halinde veriliyor. Peki, imar planı değişirse ruhsat ne olur?

yapı ruhsatı ne zaman alınır Haberi

yapı ruhsatı ne zaman alınır

Yapı ruhsatı hangi aşamada alınır?

İmar Kanunu gereğince yapı; kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde;


Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.



İnşaata başlamak için yapı ruhsatının alınması zorunlu oluyor. Bir yapının inşaat çalışmaları için ruhsat aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması ve 5 sene içinde de bitirilmesi gerekiyor.


Ruhsat için belli oranda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. İnşaat ruhsatı harçları yeni yapı ruhsatı için ve yenilenen ruhsatlar için ayrı ayrı tespit ediliyor. 


2015 yılı Yeni Yapı Ruhsatı Alınmasına İlişkin Ücretler ile Yeniden Ruhsat Alınmasına İlişkin Ücretler:


Yeni Yapı Ruhsatı Alınmasına İlişkin Ücretler

1.1 Konut, Rezidans 1000 m2...