23 / 12 / 2024

Güneşe yatırımda altın yıl!

Güneşe yatırımda altın yıl!

Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarının hız kazanmasıyla güneş pili ithalatında son 2 yılda adeta patlama yaşandı.Güneş pili ithalatı bu yılın 8 ayında yaklaşık 50 milyon doları bularak 2010'daki ithalat tutarının 5 katına ulaştı...



Türkiye'de güneş enerjisi yatırımlarının hız kazanmasıyla güneş pili ithalatında son 2 yılda adeta patlama yaşandı.


Güneş pili ithalatı bu yılın 8 ayında yaklaşık 50 milyon doları bularak 2010'daki ithalat tutarının 5 katına ulaştı.


Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye, son yıllarda güneş potansiyelini enerji üretiminde daha etkin kullanmaya yönelik adımlar atıyor. Geçen yıl ilk kez 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisanslı üretim başvurularını alınması ve yarışma süreçleriyle yatırım aşamasına geçilirken, bir yanda da lisansız üretim projelerinde ciddi hareketlilik yaşanıyor.


Güneş enerjisi yatırımlarına yönelik artan ilgi beraberinde bu teknolojiye olan ihtiyacı da artırdı. Bu teknolojinin en temel unsuru olan ve ışığı elektrik akımına dönüştüren güneş pillerinde yerli üretiminin istenen seviyede olmaması yatırımcıyı ithalata yönlendirdi.


Türkiye 2010'da bir modül halinde birleştirilmiş veya panolarda düzenlenmiş olsun olmasın 10 milyon 794 bin 90 dolarlık güneş pili ithal ederken, bu tutar 2011'de 13 milyon 633 bin 989 dolar, 2012'de 12 milyon 51 bin 407 dolar seviyesinde gerçekleşti.


Mevzuat çalışmalarının tamamlanması, yenilenebilir enerji destekleri ve lisanslı üretim için atılan adımlarla güneş pili ithalatında son 2 yılda adeta patlama yaşandı. Öyle ki güneş pili ithalat tutarları 2013'te 30 milyon 428 bin 232, bu yılın 8 ayında 47 milyon 437 bin 349 dolara ulaştı. Bu yılın 8 ayında yaklaşık 50 milyon doları bulan güneş pili ithalatı 2010'daki ithalat tutarının 5 katına ulaştı.


YATIRIMCI GÜNEŞİ SEVDİ


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), toplam 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisans başvurularını geçen yıl haziran ayında kabul etti. Kuruma, toplam kurulu gücü yaklaşık 8 bin 900 megavata ulaşan 496 başvuru geldi. Başvuruların ağırlığını yerli yatırımcılar oluştururken, yabancı yatırımcılar da Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretimi için talepte bulundu.


Yatırımcıları belirlemek amacıyla düzenlenen ilk yarışmada Elazığ'a ayrılan 8 megavatlık kapasite için en yüksek teklifi megavat başına 827 bin lira ile Solentegre Enerji, Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasitenin 4,9 megavatlık kısmı için en yüksek teklifi megavat başına 68 bin lira ile Halk Enerji verdi.


Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği verilerine göre de 15 Eylül itibariyle güneş enerjisinden elektrik üretimini amaçlayan projelerden bin 184'ü olumlu bulundu. Olumlu bulunan güneş yatırımlarının kurulu gücü 756 bin 554 kilovatı buldu.


Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi kapsamında güneş enerjisi santrali yatırımlarında, sisteme elektrik verilmeye başlandığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle 13,3 dolar cent üzerinden alım garantisi bulunuyor. Bu sürenin ilk 5 yılında, yerli ekipman kullanılması halinde bu miktar 22 dolar cente kadar çıkabiliyor.


Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de, yıllık 380 milyar kilovatsaatlik güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.


Sabah 


Geri Dön