02 / 05 / 2024

Güngör Uras: Turizm 34 milyar dolar getirse de üvey evlat!

Güngör Uras: Turizm 34 milyar dolar getirse de üvey evlat!

Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras bugünkü yazısında turizm sektörünün durumunu değerlendirdi. Uras: ''Turizm Antalya için önemli ama Türkiye için de önemli. 2013 yılında turizmden 34 milyar dolar döviz geldi'' dedi.



Güngör Uras'ın köşe yazısı şöyle;



Turizm 34 milyar dolar getirse de üvey evlat!


Otel sahipleri, işletmecileri, yöneticileri her yıl Antalya'da bir araya gelerek, sektörün durumunu, sorunlarını ve geleceğini konuşuyorlar. Bu yılki toplantı önemliydi. 

Çünkü, Avrupa'daki durgunluk ve Rusya krizi bu ülkelerden gelecek turist sayısını azaltacak. Yunanistan tekrar pazara giriyor. 

Ciddi bir rakip olarak bizden müşteri çalacak. Çevre ülkelerdeki sorunlar Türkiye'nin imajını olumsuz etkiliyor. 

Bu konuların konuşulduğu toplantıya konusunun uzmanı 4 yabancı ile turizm sektörünün önemli oyuncuları konuşmacı olarak katıldı. 

Antalya demek, turizm demek. 


Pamuk, narenciye, yaş meyve ve sebze, kesme çiçek yöre ekonomisinde önemini kaybetmeye başladı. 

Turizm Antalya için önemli ama Türkiye için de önemli. 2013 yılında turizmden 34 milyar dolar döviz geldi. 

Antalya 293 beş yıldızlı oteli, 500 bin yatak kapasitesiyle yılda 10 milyar doların üzerinde turizm geliri sağlıyor. 

Antalya'da Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (AKTOP) ile Ekin Turizm Araştırmaları Grubu'nun birlikte yayımladıkları Resoıt dergisi tarafından her yıl Antalya'da düzenlenen "Uluslararası Resort Turizm Kongresi" işte bu nedenle çok önemli. 

Aska Resort 550 yataklı Kongre, Antalya'da Lara'da bu yıl hizmete giren, beş yıldızlı 550 yataklı Aska Resort otelinin 850 kişilik kongre merkezinde yapıldı. 

Yapıldı da... Turizmciler kendileri söylediler, kendileri dinlediler. 

Konuşmacıları dinlemeleri gerekenler gelmedi. 

Başbakan Yardımcısı, Ekonomiden Sorumlu Bakan Babacan gelecekti, gelmedi. 

Turizm Bakanı gelecekti, gelmedi. 

Bakan yardımcısı gelecekti, gelmedi. 

Müsteşarları gelmedi. 

Turizm Bakanlığı'ndan kimse gelmedi. 

Antalva'vı TBMM'de temsil eden 13 milletvekilleri var. 5'i CHP'li, 5'i AKP'li, 3'ü MHP'li. Hiçbiri gelmedi. 

Antalya Valisi ve Belediye Başkanı geldi. Açılış konuşmalarını yaptıktan sonra, "daha önemli işleri olduğu için" konuşmaları biter bitmez toplantıdan ayrıldılar. 

Saldım çayıra... 

Türkiye ekonomisi için, Antalya ekonomisi için şu günlerde, döviz kaynağı olan ihracattan ve turizmden önemli daha başka ne var? 

Yabancı ve yerli uzmanlar çalışmışlar, araştırmışlar, "2015 yılında Türkiye'nin turizm gelirlerinin azalmaması, artması için yapılması gerekenleri" anlatıyorlar. 

Yabancılar, sektördeki değişim karşısında Türkiye imajının, markasının öne çıkarılması, değişen rekabet karşısında Türkiye'nin yapması gerekenleri anlatıyorlar." ilgilenen yok. 

Bu tür meslek toplantılarında genelde politika konuşulur. 

Katılımcılar devletten teşvik, destek ister. Ucuz kredi talep eder ve de bu tür toplantılara Ankara'nın politikacıları, bürokratları koşa koşa katılır. Turizmcilerin toplantılarında teşvik isteyen, kredi talep eden yok. 

Konuşulan "Türkiye'nin imajının parlatılması, değişen ekonomik ve siyasi konjonktürde turizm gelirlerinin azalmaması için yapılacak çalışmalar, yeni yatırımlar..." Ve de  Ankara  bu konulara önem vermiyor. 


Milliyet


Geri Dön