02 / 05 / 2024

Günübirlik kiralık dairelere yeni düzenleme! İlk sinyal geldi

Günübirlik kiralık dairelere yeni düzenleme! İlk sinyal geldi

Turizm merkezlerinde doluluk oranlarının yüzde 55-60 düzeyinde kalması sektörü zor duruma sokuyor. Sahil kentlerinin pek çoğunda ikincil konutların ve villaların kayıtsız şekilde kiralanmasına tepkiler sürerken yeni düzenlemenin de önü açıldı. İşte tüm detaylar...



Turizmde yüksek fiyatlar yerli turistin yönünü alternatif konaklama yöntemlerine çevirdi. Buna bir de turistlerin satın aldıkları evleri kiralamaları da eklenince gözde turizm kentlerindeki oteller tam doluluk oranına erişemedi. Turizme resmen darbe vuran kayıt dışı konaklamalar ve kayıtsız kiralamalar ile ilgili yeni düzenleme yolda.

OTELLER FİYATLARINI GÜNCELLEDİ YURTDIŞI İLE REKABET AZALDI
Maaş artışları ve yüksek enflasyon otellerin, maliyetlerini yükseltti. Enerji, doğalgaz, su personel maliyetleri giderler artınca fiyatlar da arttı. Artan personel ve diğer girdi maliyetleri de fiyatlara yansımış oldu. Bu da yurt içi otellerin yurt dışı ile rekabet avantajını büyük oranda sarstı.

SEKTÖRE ASIL DARBEYİ BÖYLE VURDULAR!
Turizmde sezon olmasına rağmen otellerde fiyatlar nedeniyle doluluk oranları düşük kaldı. Fiyatlar vatandaşları farklı konaklama seçeneklerine yöneltti. Turizm merkezlerinde yabancılara da konut satışı artınca bu kez yabancılar da kendi ülkesinin vatandaşlarına da kiralama yapmaya başladı. Konut satışının arttığı turizm merkezlerinde özellikle bu yıl yabancı ev sahipleri de kendi evlerinde konaklamak yerine mülklerini hem devre mülk gibi satış yapmaya hem de günlük kiraya vermeye yöneldi. Bunun öncülüğünü yapan günlük kiralama uygulamalarındaki denetimsizlik de turizme ciddi darbe vurdu. Aylık, haftalık hatta günlük kiralamalardan devletin vergi almaması bunun piyasasının oluşmasına hatta daha da büyümesine neden oldu. Sektör de bu kayıt dışılığa isyan ederken geçtiğimiz günlerde günlük kiralamalara vergilendirme gelmesi çağrısında bulunmuştu.

BAKANLIĞIN RADARINA TAKILDILAR!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, toplantıda günlük kiralama uygulamaları üzerinden ev kiralayanlarla ilgili soruya yanıt verdi.

Günübirlik kiralanan evlere yönelik bakanlık tarafından yeni bir çalışma başlattıklarını dikkat çeken Bakan Ersoy, bu kapsamda elde edilecek gelirden vergi alınması için düzenleme hazırlığında olduklarını kaydetti.

HEM VERGİ GELECEK HEM DE BİLDİRİM ZORUNLU OLACAK
Bakan Ersoy konuşmasında belgelendirme zorunluluğu getireceklerini dikkat çekerek, "Bu tarz kiralama yapanlara belgelendirme zorunluğu getirilecek, konaklayan kişileri düzenli olarak bildirilmeleri istenecek. Buradan elde edilen gelire de belli oranlarda vergi uygulanacak" dedi.

MEVZUATLARA UYGUN BELGELENDİRME GELİYOR
Bakan Ersoy, kayıtdışı konaklamaların detayları ile ilgili "Mevzuatları şekillendiriyoruz, hepsi kayıtlı ekonomi haline getirilecek, günü birlik evlere karşı değiliz, sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız. Bu da bir turizm şeklidir, çok talebi var" diye konuştu.


Geri Dön