Hacizli gayrimenkuller satılabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir araç almaya karar verdiğini belirten okuyucu, haciz borcununun kimin tarafından ödenmesinin doğru olduğunu sordu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, bir araç almaya karar verdiğini belirten okuyucu, haciz borcununun kimin tarafından ödendiğini sordu. Tamer Heper, hacizli gayrimenkul satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte Heper'in yanıtı...
‘Hacizli mal satılır mı?’ sorusunu yönelten okuyucunun ve böylece mal satın alacak kişilerin yararlı bilgilere ihtiyacı bulunuyor. Evet, hacizli malın satışı yapılır. Hatta üzerindeki hacizle beraber satışı yapılır ve alınır. Yani bir malda haciz bulunuyorsa bu satışını engellemez. Aynı zamanda üzerinde haciz bulunan gayrimenkulün satışı da yapılabilir. Yalnızca kamu alacağı için haciz koyulmuş gayrimenkul satılamaz. Bunun haricinde hacizli gayrimenkul satın alınır, fakat gayrimenkul satışında, satış işleminin ardından tarafların imzası alınmadan önce alıcıya gayrimenkul üzerindeki takyidatların açıklanması gerekli.
****
Gayrimenkul konusunda değinilmesi gereken bir unsur bulunuyor. Müteahhitten gayrimenkul satış vaadi sözleşmesiyle konut alan kişilerin ismine evlerinin tescili gerçekleştirilmeyen durumlarda, satın alan kişi dava açabilir; tapu iptali ve tescil talep edebilir. Fakat evinin ismine tescil edilmesi için uğraşan vatandaşın, bu ev üzerindeki ipotek ya da hacizden sorumlu olduğu da bilinmeli. eğer mahkeme vatandaş ismine tescil kararı alırsa, o vatandaş hem ipotek borcunu hem de haciz konusu borcun sorumlusu olur. Bu şekilde bir risk bulunuyor.
Hacizli gayrimenkullerin satışı nasıl yapılır?