02 / 05 / 2024

Hacizli arsa satılabilir mi?

Hacizli arsa satılabilir mi?

Haczin kaldırılması konusu ancak alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda söz konusu olabiliyor. Peki, hacizli arsa satılabilir mi? Hacizli arsa nasıl satılır? İşte hacizli arsa satışları..



Hacizli arsa satılabilir mi?

Borçlunun mallarına uygulanan bir işlem olarak karşımıza çıkan haciz; alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi halinde, söz konusu borcun tahsilini sağlamak için icra yolunu kullanması ile meydana geliyor. 


Haczin kaldırılması konusu ancak alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda söz konusu olabiliyor. Haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde söz konusu haciz düşüyor. 


* Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,

* Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.


Taşınmaz mallar üzerine konulan hacizler, tapuya şerh olarak da düşülebiliyor. Peki, bir arsanın üzerinde haciz olduğunu farz edelim. Bu durumda, hacizli arsa satılabilir mi?


Bir taşınmazın hacizli olması, satılmasına engel teşkil etmiyor. Taşınmaz üzerindeki haciz, satıştan sonra da devam ediyor.


Diğer ifade ile, satın alan kişi gayrimenkulü hacizli şekilde almış oluyor.


Ancak kamu alacaklarında durum farklı işliyor. Belediye, il özel idaresi, vergi daireleri benzeri kamu kurumlarının hacizlerinde, haciz kalkmadan veya ilgili kamu kurumunun yasal-yazılı onayı olmadan tapuda devir işlemi gerçekleştirilemiyor.


Hacizli satış örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön