28 / 04 / 2024

Bu dönemde hacizli gayrimenkul satılabilir mi? 

Bu dönemde hacizli gayrimenkul satılabilir mi? 

Koronavirüs salgını etkilerini göstermeye devam ediyor. Vatandaşlar bu süreçte, hacizli işlemlerin yapılıp yapılamayacağını merak ediyor. Peki bu dönemde hacizli gayrimenkul satılabilir mi? İşte üzerinde haciz olan işlemlere ilişkin detaylar...



Koronavirüse karşı Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara rağmen bu süreçten daha önce maaşlara konulan hacizlerin kaldırılmayacağı belirtildi. Ancak mevcut durumda İcra İflas Daireleri işlem yapmayacağı için, şu anda maaşlara yeni bir haciz işlemi yapılmayacak.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, koronavirüs salgını yaşamı ve ekonomiyi etkiliyor. Virüse karşı alınan tedbirler kapsamında, yurt genelindeki icra ve iflas takiplerinin, Resmi Gazete'de yayınlanan karar ile 30 Nisan'a kadar durdurulduğu açıklanmıştı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; bu kapsamda maaşına haciz konulanların durumlarının ne olacağı merak ediliyordu. 
Arabulucu Avukat Cevat Kazma'ya göre, bu süreçten daha önce maaşlara konulan hacizler kaldırılmaz ve işlemeye devam edilir. Ancak mevcut durumda İcra İflas Daireleri işlem yapmayacağı için, şu anda maaşlara yeni bir haciz konulamaz. 

Ayrıca, haciz konmuş olsa bile haciz işlemleri sürdürülemez. Örneğin, gayrimenkulleri satışa çıkaramaz, araçlara yakalama kararı çıkarılamaz. Yapılmış olan icra takiplerine de yasal itiraz ve dava sürelerine ilişkin durdurulma kararı verildi. 

2019 yılının son günlerinde yaklaşık 5 milyon vatandaşa e-haciz uygulaması yapıldı. Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için e-haciz uygulandı.

Özellikle geçim sıkıntısı yaşayan ve maaşlarının tamamı bloke edilen vatandaşlar büyük sorunlarla karşılaştı. Bilindiği üzere e-haciz ugulamasında maaşın veya bankada bulunan paranın tamanı bloke ediliyor. Bloke yüzünden vatandaşlar ödemelerini yapamaken, bu büyük sorun çeşitli platformlarda konuşuldu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, e-haciz uygulaması ile borcu olan milyonlarca kişinin banka hesaplarına el konulması ile oluşan mağduriyetler hakkında konuştu:

"Esnaf, çiftçi, kredi borcu olan öğrenci borç kıskacıyla icralıktır. Emekli, engelli, işçi, memur geçim sıkıntısı içindedir. Dar gelirlerin yanında işsizler de perişandır. Bu konularla ilgili düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidarın ekonomi kötüye gittikçe kimden ne koparırım anlayışıyla alacakların tahsilinde sınır tanımamasına tepki göstererek, “Zam üstüne zam yetmez gibi kredi, vergi ve prim borcu dolayısıyla milyonlarva kişinin banka hesaplarının bloke edildiği ifade edilmektedir, e-haciz uygulamasıyla tebliğler vatandaşa ulaşmadan varlıklarına el konulduğu belirtilmektedir. Niğde'den esnaf arıyor: "Borcumdan dolayı varlığımı bloke etmişler, varlığım borcumdan fazla, ama elimi kolumu bağladılar, diyor."

Koronavirüs günlerinde milyonlarca vatandaş gelir kaybına uğrarken şimdi de maaşlarına ve banka hesaplarına konulan bloke sorunuyla karşı karşıya kaldı. Vatandaşlar birçok platformdan seslerini duyurmak için çaba harcıyor, Cimer'e başvuru yapıyor. 

KORONAVİRÜS SALGINI MÜCBİR SEBEPTİR

Koronavirüs salgınının işletmeler arasındaki anlaşmalar kapsamında mücbir sebep olarak değerlendirilebileceğini dile getiren Cevat Kazma, “Dünya Sağlık Örgütü’nün bu durumu “Pandemi” olarak ilan etmesi salgın halinin uluslararası ve mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesine güçlü bir dayanak oluşturuyor” değerlendirmelerinde bulundu. 

Bu konuyla ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2017/11-90 E. 2018/1259 K. Sayılı ve 27.06.2018 tarihli kararını örnek gösteren Cevat Kazma, kararda salgın hastalıkların mücbir sebep hallerinden biri olarak görüldüğünü de belirti. 

Konut satışları 'koronavirüs' engeline takılmayacak!

Koronavirüs nedeniyle ödenemeyen kiralar ne olacak?

 


Geri Dön