30 / 04 / 2024

Halil Aydemir: İnşaat sektörü Konya'da aç bir sektör!

Halil Aydemir: İnşaat sektörü Konya'da aç bir sektör!

Genç Kuşak yazı dizisinin bu haftaki konuğu Özgüney Emlak ve Saha Yapı'nın ortağı Halil Aytemir oldu. Halil Aytemir, 2005 yılında girdikten sonra, 2011 yılında inşaat sektöründe de faaliyetlerinin gidişatını aktardı.



Bugün Konya'nın önemli ana arterlerinde büyük projelere imza attıklarını söyleyen Halil Aytemir, "İnşaat sektörü Konya'da halen aç bir sektör. 

Kurumsal firmaların sayısı çok az. Bizim hedefimiz kurumsallaşıp, önemli projelere imza aunak" diyor... 

Baba mesleğinizi mi devam ettiriyorsnuz? 

Hayır değil. Arkadaşlıkla başladık, daha soni"a ortak bir ticaretle devam etti. Ortağım Mahmut Sami Özgüney bey ile devam ediyoruz. 

inşaatlarınız yap-sat usulü mü? 

Evet. Projelerimizin tamamı yapsat. Kendi öz sermayelerimiz ile inşaat yapıyoruz. Tek tipten ziyade, her bütçeye göre, 2+1, 3 + 1, 4 + 1 olmak üzere daireler yapıyoruz. 

Kaç proje yaptınız bugüne kadar? 

Şu an 5. projemizdeyiz. 

Ağırlıklı hangi bölgeleri tercih ediyorsunuz? 

Genelde Selçuklu bölgesindeyiz. 

Şu anda Akıncılar Parkı'nın karşısında, Hocacihan IHL'nin karşısında bir tane de Barış Caddesi'nde şantiyemiz var. 


MÜŞTERİLERİMİZİ BANKAYA BULAŞTIRMAMAYA ÇALIŞIYORUZ 

Çalışma sisteminizde diğerlerinden farkınız var mı? 

Mümkün mertebe müşterileri bankaya yönlendirmemeye çalışıyoruz. Kendi bünyemizde finans desteği sağlayarak, uzun vadeli ödeme imkanlan sunuyoruz. 

inşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Ben inşaat sektörünün zirvede olduğuna inanmıyorum. Konya bu konuda aç. Ciddi manada kentsel dönüşüm alanları var. Şu cin sadece ana arterlerde inşaatlar yapılıyor. Konya'da önce evimi alıyım düşüncesi olduğu için inşaat sektörü de bitmez. 

Sektöıün sorunları da var tabiki. Piyasaya baktığımız zaman marangozdan, dökümcüden müteahhit, sarraftan müteahhit oluyor. Profesyonel ve kurumsal firma sayısı çok az. Öz sermayeler ile en az 150 dairelik siteler yapabilecek müteahhitlere ihtiyaç var. 

Kiralık ev yok sorunun kaynağı ne peki? 

Sektörün aç olmasından dolayı kaynaklanıyor. 


BELEDİYELER ARSA ÜRETMİYOR 

Daire fiyatlarının ederinden fazla fiyata satıldığı söyleniyor, siz ne dersiniz? 

Saraçoğlu bölgesindeki inşaatın maliyeti ile Iiavzan'daki inşaatın maliyeti aynı. Sadece değişen mevki. 

Mevkii de fiyatların değişmesindeki en büyük etmen. Bunun nedeni de belediyenin arazi üretmemesi. Kentsel dönüşüm alanlan oluşturamıyoruz biz şu an. Sektörde en büyük problem arsa üretememek. Bunun en büyük sorumlusu da belediyeler. Neredeyse inşaat bedeli kadar arsa bedeli veriyoruz. 

Yapılan binaları teknolojik olarak nasıl görüyorsunuz? 

Yapı denetim olduğu için zaten binanın ana hatlarını devlet belirtiyor. 

Ama lükslük alanına girdin mi harcadığın para devreye girer. Masraftan kaçmazsan lüks bina yapılır. Konya'da çok donanımlı daire var mı? yok. Çok fonksiyonlu binalar yapılmıyor. 

inşaat sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

İnşaat sektörü, insanlık boyunca lıiç biuneyecek bir sektör. Dönem dönem krizler oku-, tıkanabilir ama sürekli var olacak bir sektördür. 

Hedefleriniz neler ileriye dönük? 

Hedeflerimiz şirketin kurumsal yapısının oturtulması. İkincisi devlet-taahhüt işlerine girmek. Bir de konutun dışında ticari sahalar üretmek. 

Yani fabrikalar inşa etmek bizim en büyük hedeflerimiz atasında. Şirketimizin de alt yapısını buna göre hazırlıyoruz. Bii' diğer büyük hedefimiz ise; dışan açılmak. Ortadoğu'daki katışıklıkların sonlanması ile o bölgelerde yatırım yapmak. 

Yaptığınız projeler arasında sizin en beğendiğiniz proje neresi? 

Sille Yolu Akıncılar Parkı karşısındaki Beyaz Köşk projesi. Konumu ve yapısından dolayı bölgenin öne çıkan en değerli projesi. Oraya gidildiği zaman zaten dikkat çeken bir proje. Ve uzun yıllar akıllarda kalacak bii" bina. 10 metrelik yol cephesi var, şehir ayaklanılınız altında, her daire caddeye cephe. Projenin şu an yüzde 80'i tamamlanmış durumda. Kısmet olursa 2015'in 6. aylarında oturmaya başlanacak. 

Halil bey biraz daha sosyal yaşantınıza dönersek, üyesi olduğuz vakıf ve STK'lar var mı? 

MÜSİAD'da, ASKON'da üyeliklerimiz var. Toplantıları ve sohbetlerini takip ettiğimiz demekler de var. 

Sosyal olarak aktiviteleriniz var mı? 

Özellikle yurt dışı gezilere katılmayı çok severim. O gezilerin çok faydalanın görüyoruz. Türkiye'deki sınırı açmak istiyorsan dışandaki rakipleri takip etmek gerekiyor. Bu yüzden gezmeyi çok severim. 

Arkadaş oturmalarınız var mı? 

Haftada bir kaç gün arkadaşlarımız ile bil" araya geliyoruz. 

Evlenmeyi düşünüyor musunuz? 

İnşallah tabiki. 

Teşekkür ediyoruz. 


Konya Yenigün


Geri Dön