04 / 05 / 2024

Halka arzlarda talep artışı! Bu artış nereye kadar gidecek?

Halka arzlarda talep artışı! Bu artış nereye kadar gidecek?

2023 yılında rekor seviyedeki halka arz trendi hız kesmeden devam ediyor. Bu yılın başından itibaren 34 şirket, halka arz yolunu seçerken, yatırımcı sayısında ise geçen yıla göre gözle görülür bir artış yaşandı. Bu artış yatırımcıların da sayısını dörde katladı. Peki bu rekor artışı devam edecek mi?



Son günlerde Kuzu Grup ve E-bebek gibi şirketlerin rekor halka arz başarıları, Borsa İstanbul'un yatırımcılar için önemli bir değerlendirme aracı olarak önemini bir kez daha vurguladı. Özellikle yüksek enflasyon ortamında, yatırımcılar Borsa İstanbul'a yönelerek enflasyonun olumsuz etkilerinden korunma yolunu tercih ediyorlar. 

2023’te halka arza sayısız talep

Yılın ilk 8 ayında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı, Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre yaklaşık 42 milyon kişiye ulaştı. Bu dönemde 32 şirket halka arz olurken, toplam yatırımcı sayısı 41 milyon 737 bin 120'ye yükseldi.

Eylül ayı itibarıyla gerçekleşen halka arzlarla birlikte bu sayı 34'e çıktı. Ayrıca, eylül ayının ortasına kadar halka arz edilmesi beklenen şirket sayısının 36'ya yükselmesi öngörülüyor. Bununla birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) onay bekleyen birçok şirket bulunuyor. Bu yıl halka arzla ilgilenen yaklaşık 42 milyon yatırımcıdan toplanan miktar, 45 milyar Türk Lirası'nı aştı.

Halka arzlarda talep artışı! Bu artış nereye kadar gidecek?

Yatırımcı sayısı 5’e katlandı

Geçen yıl 40 şirket halka arz edilirken, bu olaya katılan toplam yatırımcı sayısı dikkat çekici bir şekilde 8 milyon 713 bin 686 kişiye ulaşmıştı. Ancak bu yılın ilk 8 ayında, halka arz edilen şirket sayısı geçen yılki rakama yaklaşarak ve yatırımcı sayısı ise büyük bir sıçrama yaşayarak ivme kazandı.

2023 yılında halka arzlara olan ilgi sürekli olarak yüksek seviyelerde seyretti, ancak en büyük ilgi son birkaç ay içinde gözlendi. Özellikle Ağustos ayında gerçekleşen Kuzu Grup'un halka arzına 2 milyon 85 bin 666 kişi katıldı. Bununla da sınırlı kalmadı, Tarım Kredi Holding'in (Tarkim) halka arzına ise 2 milyon 675 bin 408 yatırımcı büyük bir ilgi gösterdi.

ADRA GYO Halka arz ne zaman? Adra gayrimenkul halka arz kaç lot veriyor, Adra GYO hangi bankada var? 

Borsada halka arz patlaması! Halka arzlarda nelere dikkat edilmeli? Uzman isimden yatırımcılara altın değerinde uyarılar

Son halka arz çılgınlığı: Ebebek hisseye yatırım artıyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön