29 / 04 / 2024

Kanal İstanbul beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Kanal İstanbul beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Prof. Dr. Haluk Özener, "Kanal İstanbul'un yapılması beklenen Marmara depremini öne çekmesi gibi bir şey söz konusu değil. Depremden sonra oluşabilecek zararları artırmıyor ama orada yol açabilir" dedi.



Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bakırköy Belediyesi'nce Tarık Akan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen "Beklenen İstanbul Depremi ve Bakırköy’e Etkileri" panelinde konuştu.

Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi’nde bir deprem olursa 7,2’lik bir enerji var. Biz bunu hep söylüyoruz. Bunu bilelim bununla yaşamayı öğrenelim" diye konuştu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye'de birçok şehir hastanesi yapıldığını belirten Özener, "Hepsinde sismik izolatörler kullanılıyor. Yani depremin şiddetini binaya yansıtmıyorsunuz. Bunların uygulaması var ve bu teknolojiyi uygulamamız lazım. Depremi engelleme şansımız yok ama risklerini deprem zararından azaltabiliriz" dedi. 

Özener, bir katılımcının "Kanal İstanbul'un depreme etkisi olur mu?" sorusunu ise, "Kanal İstanbul'un yapılması beklenen Marmara depremini öne çekmesi gibi bir şey söz konusu değil. Depremden sonra oluşabilecek zararları artırmıyor ama orada yol açabilir. Yani deprem olduktan sonra olacak tsunaminin, belki heyelanların zararı olabilir o bölge için. Yoksa direkt inşaat olarak yapılmasının depremi tetiklemesi söz konusu değil" şeklinde yanıtladı.

Abdullah Sevim: Kanal İstanbul yapılırsa İstanbul depremi 9-10 şiddetinde olacak!

Kanal İstanbul deprem riskini artıracak mı?

Naci Görür: Beklenen Marmara depremi öne çekilmiş olabilir!


Geri Dön