Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...
Son günlerde Türkiye genelinde ve Marmara Bölgesi'nde sık sık meydana gelen küçük şiddetlerdeki depremler, büyük İstanbul depremini akıllara getirdi. Peki bu küçük depremler büyük İstanbul depremini tetikler mi? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, detaylı açıklamalarda bulundu.
Türkiye, karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik lokasyonu sebebiyle birçok aktif fay hattının bulunduğu ve ‘Alp-Himalaya Deprem Kuşağı’nda konumlanmasıyla da deprem riski oldukça yüksek bir ülke. Bununla bağlantılı şekilde son 10 sene değerlendirildiğinde Türkiye'de ve yakın çevresinde çözümlenen deprem sayısı 279 bin 357 olarak belirlendi.
AFAD tarafından açıklanan rakamlara göre geçen sene, 6'dan büyük 3 sarsıntı yaşandı. Ayrıca şiddeti 5 ve üstü olan altı adet deprem meydana gelirken, şiddeti 4 ve üstü 205, şiddeti 3 ve üstü ise 973 adet deprem kaydedildi. Büyüklüğü 3 ve daha düşük depremlerin de izlendiği çalışma kapsamında, 2021 yılında toplam kayıtlara alınan deprem sayısının 23 bin 753 olduğu belirlendi. 2022'nin henüz ilk aylarında olmamıza karşın depremler şu an da bile kendini gösteriyor. Şubat'ın ilk günlerinde Yalova Armutlu'da şiddeti 3.9 olarak belirlenen bir deprem oldu. Derinliği 7.04 kilometre şeklinde belirlenen deprem, Yalova'nın yanı sıra İstanbul, Bursa gibi çevre kentlerde de hissedildi.
Bu depremin ardından bir hafta sonrasında bu defa da, Tekirdağ Şarköy açıklarında 4,1 şiddetinde deprem oldu. Can ve mal kaybının yaşanmadığı depremden sonra insanların tedirginlikleri arttı ve akıllara 'Büyük Marmara Depremi'ni getirdi.
Peki Marmara'da meydana gelen bu sarsıntılar uyarıcı özelliğe sahip mi? Büyük Marmara depreminin gelecek senelerde meydana gelme ihtimali yüzde kaç?