16 / 05 / 2024

Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...

Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...

Son günlerde Türkiye genelinde ve Marmara Bölgesi'nde sık sık meydana gelen küçük şiddetlerdeki depremler, büyük İstanbul depremini akıllara getirdi. Peki bu küçük depremler büyük İstanbul depremini tetikler mi? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, detaylı açıklamalarda bulundu.



DEPREM KAYIPLARI NASIL AZALTILABİLİR?

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın haberine göre; Deprem Marmara Bölgesi'nin değişmez gerçeği ve olmazsa olmazı. Bu sebeple atılan bazı adımlar bulunuyor ancak yine de kayıpların azaltılması amadcıyla nasıl önlemlerin alınması gerekiyor? Prof. Dr. Haluk Eyidoğan 6 madde de deprem kayıplarını azaltmak amacıyla yapılması gerekenleri de şu şekilde açıkladı:

Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...

1- Bina bazında olası hasar derecesi ve insan kayıpları hesapları yapmalı ve yapı envanterini yenilemeliyiz.

2- Risk altındaki sektörler belirlenmeli, mekânsal analizler yapılmalı ve deprem kayıplarını azaltacak yenileme, iyileştirme, güçlendirme çalışmaları yapılmalı. Gerektiğinde mevzuatta değişiklikler yapılmalı ve öncelikli projeler gerçekleştirilmeli.

3- Yalnızca yapı birimlerini değil, açık alan ve barınma alan sistemini, tehlikeli madde stoklarını, tarihi ve kültürel mirası, ticaret ve altyapıyı birlikte düşünen bir bütünleşik korunma / sakınım planlaması yapmalıyız ve uygulamalıyız.

4- Yüksek afet riski gösteren özel alanlar için yaptırım gücüne sahip plan ve uygulamalara başvurmalıyız. İmar planı yapım ve uygulama pratiğimizi bu anlamda geliştirmeliyiz.

5- Yerelde toplumun büyük tehlikeye karşı sosyal direnç ve örgütlülüğünü güçlendirecek sürekli eğitimler ve uygulamalar yapılmalı. STK, MAG, Okul ve Aile Birlikleri konuyla ilgili odaklar olabilir.

6- Kentsel dönüşüm için her yıl genel bütçeden afet risklerinin azaltılması için kullanılacak bir bütçe havuzu oluşturmalıyız ve öncelikli alanlarda ve alt ve orta gelir grubunun risk altında olduğu alanlarda deprem güvenli yerleşmeler oluşturmalıyız.

Marmara'da yaşayanlar dikkat! Uzmanlardan korkutan açıklama!

Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan Marmara depremi açıklaması!

İstanbul depremi için tüyler ürperten açıklama! Kabus yılları başladı mı?


Geri Dön