15 / 05 / 2024

Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...

Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...

Son günlerde Türkiye genelinde ve Marmara Bölgesi'nde sık sık meydana gelen küçük şiddetlerdeki depremler, büyük İstanbul depremini akıllara getirdi. Peki bu küçük depremler büyük İstanbul depremini tetikler mi? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, detaylı açıklamalarda bulundu.



BÜYÜK DEPREM NE ZAMAN OLACAK?

Uzun senelerdir megakent İstanbul’u etkileyecek olan ve şiddeti 7 olarak öngörülen bir depremin beklendiği sık sık gündeme geliyor. Peki ama beklenen bu depremin şiddetinin bu kadar yüksek olması neye dayanıyor? Özellikle mevcut fay hareketliliği değerlendirildiğinde, büyük deprem için kaç senelik bir zaman verilebilir? Bu konuya ilişkin en önemli ölçütün, bölgenin deprem tarihi üzerine yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma ve deprem katalogları olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Marmara Denizi ve çevresindeki depremler ile ilgili bilgilerimiz 2 bin yıl geriye gidebilmekte” açıklamasında bulundu ve olası depreme ilişkin şunları söyledi: 

- "MS 32-2021 yılları arasında büyüklüğü 6 ve daha fazla olan onlarca deprem ve bunların kıyılarda yarattığı tsunami olayları tespit edildi. Karada ve denizde yapılan deniz jeofiziği çalışmalarından elde edilen fay bilgileri ve deprem tarihi analizleri Marmara ve çevresindeki yerleşimler için ihtimaller hesapları ile deprem tehlike değerlerini elde etmemizi sağladı.

Büyük Marmara depreminde son dakika! Resmen tarih verildi...

- Bugüne kadar çeşitli çalışmaların vardığı kötümser tehlike ihtimali şudur: Marmara Denizi’nde başta İstanbul olmak üzere çevresindeki tüm yerleşimleri olumsuz etkileyecek ve kayıplara neden olacak 7 ve daha büyük bir depremin olma olasılığı önümüzdeki 25 yıl içerisinde yüzde 65’tir. Zaten İstanbul için deprem kayıp değerleri de buna göre yapılıyor."

İSTANBUL'UN 16 İLÇESİNDE TSUNAMİ RİSKİ 

Marmara'da meydana gelecek büyük bir depremde tsunami yaşanması da muhtemel görülüyor. 2019 yılında ayrıntılı bir rapor yayımlandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, “Raporda ayrıntılı tsunami senaryosu yapıldı. İstanbul’un kıyılarındaki yerleşmelerin maruz kalacağı maksimum su basma sevileri (Yükseklikleri) hesaplandı ve su altında kalacak konut, resmi yapı ve işyerlerinin ayrıntılı haritaları oluşturuldu” ifadelerini kullandı ve açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“İstanbul kıyılarında beklenen maksimum tsunami su basma yükseklikleri‚ Silivri-7.5 m, Büyükçekmece- 8.5 m, Beylikdüzü- 4.7 m, Avcılar- 5.0 m, Küçükçekmece- 5.5 m, Bakırköy- 6.5 m, Zeytinburnu- 7.0 m, Fatih- 7.0 m, Beyoğlu- 3.0 m, Beşiktaş- 3.0 m, Üsküdar- 3.0 m, Kadıköy- 7.8 m, Maltepe- 8.0 m, Kartal- 6.0 m, Pendik- 5.7 m, Tuzla- 6.5 m…”


Geri Dön