22 / 12 / 2024

Hasan Rahvalı: Türkiye müteahhitlikte oyun kurucu olmalı!

Hasan Rahvalı: Türkiye müteahhitlikte oyun kurucu olmalı!

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, " Uluslararası Müteahhitlik: Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Verimli Altyapı Yatırımları " konulu panelde Türkiye’nin müteahhitlik hizmetlerinde oyun kurucu olması gerektiğini vurguladı.



Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, 5. Boğaziçi Zirvesi kapsamında düzenlenen "Uluslararası Müteahhitlik: Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme İçin Verimli Altyapı Yatırımları" konulu panelde Türkiye’nin müteahhitlik hizmetlerinde oyun kurucu olması gerektiğini vurguladı.


Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından TİM’in ev sahipliğinde düzenlenen ve 70 ülkenin katılımıyla gerçekleşen 5. Boğaziçi Zirvesi’nde Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvalı Türkiye ve kardeş ülkeler için müteahhitlik hizmetlerinin tümünde fırsat eşitliği yaratılması gerektiğini söyledi.


Rahvalı: “Master plan ve mimari projelerin hazırlanması, fizibilite çalışmaları, finansal raporların oluşturulması, finansal kaynak temini, ihale dosyasının hazırlanması, proje yönetimi ve değerleme gibi hizmetler dünya çapında marka olmuş şirketlerden alındığı için ülkemiz için döviz kaybına neden oluyor. Oysa ülkemiz ve kardeş ülkeler çok iyi seviyede yetişmiş insan kaynağına sahip. Bu hizmetleri iç kaynaklardan ve kardeş ülkelerden temin etmeliyiz” dedi. Rahvalı, inşaat malzemelerinin ithal edilmesinin maliyetleri artırdığına ve yine döviz kaybına sebep olduğuna dikkat çekti.


İstanbul’daki altyapı projelerinin 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Rahvalı şöyle konuştu: “Sadece İstanbul'la ilgili altyapı projeleri yürüyen veya planlananlar eklendiğinde 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Bunlar Avrasya Tüneli, 3. Köprü, Kanal İstanbul, kentsel dönüşüm projeleri. Yine İstanbul'da yaklaşık 4 milyon konut bulunuyor. Sadece konut değil, iş yerleri, resmi binaların da dönüşümü gerekiyor. Burada 100 milyar dolarlık bir iş potansiyeli var. Üçüncü havalimanımız yapılıyor. İzmir-İstanbul Otoyolu, Ankara-İstanbul Hızlı Treni, Haliç Port-Galata Port-Haydarpaşa Port projelerini topladığımızda sadece İstanbul'da 200 milyar dolarlık bir iş potansiyelini görüyoruz."


Hasan Rahvalı, bölge ülkelerdeki insan kaynağı ve ileri teknoloji uygulamalarıyla fırsat eşitliğinin yakalanması gerektiğini söyleyerek sözlerine son verdi.




Geri Dön