29 / 04 / 2024

Hasan Sözbilir: Bu depremler yıkıcı değil!

Hasan Sözbilir: Bu depremler yıkıcı değil!

Balıkesir’de meydana gelen depremlerden sonra 51 artçı sarsıntı yaşandı. DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Hasan Sözbilir yaptığı açıklamada “Meydana gelen bu depremlerin bulunduğu fayda 6’dan büyük deprem olmaz. O yüzden yıkıcı özelliği bulunmamaktadır” diye konuştu.




Balıkesir Altıeylül'de geçtiğimiz gün saat 23.14’de 4,6, 23.24’te 4,3, 23.46’da 4 büyüklüğünde üç deprem yaşandı. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre,  23.14’te yaşanan deprem yaklaşık 7 kilometre derinlikte meydana gelirken; 23.24’teki deprem 11 kilometre, 23.46’daki 14 kilometre derinlikte yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 23.46’daki 4,0 büyüklüğündeki depremlerden sonra, son verilere göre en büyüğü 3,2 büyüklüğünde, 51 artçı sarsıntı yaşandı. Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı yaptığı açıklamada, can ve mal kaybının olmadığını belirtti. Şehirde yaşanan depremin en çok hissedildiği yerlerden kırsal Akçaköy Mahallesi sakinleri, o geceyi dışarıda ateş yakıp ısınarak geçirdi. Diğer bir yandan deprem, Bursa, Çanakkale, Eskişehir,  İzmir  ve Tekirdağ’da da hissedildi.

FAYDAKİ HAREKETLİLİK TETİKLİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir’de yaşanan depremin bulunduğu fayda 6’dan büyük deprem meydana gelmesinin beklenmediğini dile getirdi. Özellikle İzmir, Tekirdağ, İstanbul ve Bursa tarafındaki alüvyon zemin üzerindeki binaların depremi biraz daha fazla hissettiğini dile getiren Sözbilir, son dönemlerde Arnavutluk ve Girit Adası’ndan Fethiye’ye doğru süren fay zonundaki hareketliliğinin getirdiği depremlere tanıklık ettiklerine işaret etti. Sözbilir konuyla ilgili olarak, “Bu zon boyunca Afrika levhası, Anadolu levhasının altına dalıyor ve onu sıkıştırıyor. Bu sıkıştırmaya karşılık da Anadolu levhası sürekli kırılarak bu sıkışmaya cevap veriyor. Oluşan depremin ana nedeni aslında bu” şeklinde konuştu.


DİRİ FAY HARİTASINDA YER ALMIYOR

Bölgedeki faylar hakkında konuşan Sözbilir, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bölgede Balıkesir fayı olarak geçen bir fay var ve kırılma zamanı geçti. Bu fayın her an deprem oluşturma potansiyeli bulunmaktadır. Bu fay faaliyete geçerse 7.2 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Ancak dünkü depremle bu fayın ilgisi yok. Dünkü depremlerde etkili olan fay, Türkiye’deki diri fay haritasında yer almıyor. Bu depremin bulunduğu fayda 6’dan büyük deprem olmaz. O yüzden yıkıcı özelliği bulunmamaktadır.” 

Sözbilir, Balıkesir’deki depremlerin İstanbul depremini tetiklemesinin olası görülmediğini de sözlerine ekledi.

 

Depreme kentsel dönüşüm önlemi!

Deprem profesörleri İstanbul depremi için ne diyor?


Geri Dön