Hasar sonrasında sigorta tazminatı nasıl hesaplanır?
Hasar sonrasında sigorta tazminatı nasıl hesaplanır? sorusunun yanıtı araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki hasar sonrasında sigorta tazminatı nasıl hesaplanır?
HASAR BEDELİ NEDİR?
Hasar bedel veya hasar farkı tazminatı; kazalı araçta oluşan teknik nitelikteki zararın giderilmesi ile onarım giderlerine verilen isimdir.
Böyle bir durumda, aracın kullanıma hazır eski haline giderilmesi için yapılan tamir ve parça değişimi giderleri hesaplanmaktadır.
HASAR FARKI BEDELİ NEDİR?
Hasar farkı bedelinde sigorta şirketleri devreye giriyor. Sigorta şirketleri, hasara uğrayan araçlar için tazminat ödemek yerine tam tazmin olarak ifade edilebilen, aracın onarımının anlaşmalı bir serviste gerçekleştirilmesi, onarılmış şekilde teslim edilmesini ve tazminatın onarımı gerçekleştiren servise yapılması istenebilir.
Sigorta şirketleri, aynen tazmin yöntemini benimsedikleri durumda, anlaşmalı servislerde aracın tamir edilmesinde olduğu gibi verilen hizmetin ilgili mevzuata uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak ve bunu kontrol etmek zorundadırlar. Yapılan onarım işinin sigortalı veya zarar görenin hakkını karşılamayacak şekilde yerine getirilmiş olması şirketin sorumluluğundadır. Örnek verirsek; değiştirilmesi gereken herhangi bir parça için onarım yapılması, onarılmasının mümkün olmaması durumunda “eşdeğer” veya “orijinal” parça ile değiştirilmesi gereken parçanın aynı kalitede olmayan parçalarla değiştirilmesi, işçiliklerin gereği gibi yapılmaması, boyanan parçalarda orijinal boya ile farklılık bulunması göz önüne alınır.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında bu tip durumlara açıklık getirilmiştir. Şartlarda, “Tazminat ve Giderlerin Ödenmesi” başlıklı B.2 nci maddesinin dördüncü fıkrasında şu şekilde açıklanmıştır;
“Hasar durumunda hasar gören parça, onarımı mümkün değilse ya da eşdeğer parçası, yeniden kullanılabilir parça ile değişimi mümkün değilse, orijinali ile değiştirilir. Bu paragraf uygulaması sonucu araçta bir kıymet artışı meydana gelse bile bu fark tazminat miktarından indirilemez” hükmü kullanılmıştır. Tazminat hesaplaması şöyle yapılır; Kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 10 bin TL olduğunu varsayarsak, 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılarak bulunur.