Haydar Özkan'dan İzmir'deki emsal artışının reddedilmesine tepki!
İzmir'de Bornova ve Karşıyaka belediyelerinin emsal artışı önerisi oy çokluğu ile reddedildi. Emsal kararın reddedilmesinin ardından İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan durum değerlendirmesi yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Komisyon üyeleri tarafınca oy çokluğuyla reddedilen Bornova ve Karşıyaka belediyelerinin emsal artışı önerisi ile ilgili eleştiri yapan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Bornova'da az hasarlı bölüm sayısı 7 bin 421. Bayraklı'da 16 bin, Karşıyaka'da 16 bin. Bunlara ne diyeceksiniz? Toplamda 66 bin az hasarlı birim var. Emsal kararından Bayraklı ilçesinde olduğu için 16 bin bağımsız birim yararlanıyor ancak ilçe sınırı dışında diye 50 bin bağımsız birim bundan faydalanamıyor. Bunlara ne olacak? Müthiş bir adaletsizlik var" ifadelerini kullandı.
Ege'de Sonsöz'den Oktay Güçtekin'in haberine göre; İzmir Büyükşehir Belediyesi komisyon üyeleri tarafınca Karşıyaka ve Bornova'nın emsal artış kararının reddedilmesinin ardından İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan durum değerlendirmesi yaptı.
ALINAN KARAR ADALETSİZ
Alınan kararın adaletsizliğe sebep olduğunu söyleyen Haydar Özkan, dönüşüm çalışmalarına riskli yapıların ve az hasarlı yapıların dahil edilmesi durumunda İzmir'de kentsel dönüşümde tarih yazılacağını vurgulayarak , şu ifadeleri kullandı:
"Bayraklı'da ilçe içine girdiğinizde enteresan durumlar var. Bir sokağa girdiğiniz zaman sokağın başı Bayraklı. Burada nasıl ayrıştırma yapacaksın? Tamam, Bayraklı ilçesinde depremin en ağırı hissedildi, bunu tüm İzmir hatta tüm Türkiye kabul ediyor. Ancak burada Bornova ile Karşıyaka'dan ayrılmış bir ilçede oluyor hasar. Ancak geçmişte koparak oluştuğu asıl ilçelerine ise bu hak verilmiyor. Buradaki insanlar ne yapacaklar? Bornova'da az hasarlı bölüm sayısı 7 bin 421. Bayraklı'da 16 bin, Karşıyaka'da ise 16 bin. Bunlara ne diyeceksiniz? Toplamda 66 bin az hasarlı birim var. Emsal kararından Bayraklı ilçesinde olduğu için 16 bin bağımsız birim yararlanıyor ancak ilçe sınırı dışında diye 50 bin bağımsız birim bundan faydalanamıyor. Bunlara ne olacak? Müthiş bir adaletsizlik var.
Sayın Başkanımız Tunç Soyer 'rant' olur diyor. Eğer bu istenmiyorsa Bayraklı'da 'riskli yapı' tabiri kullanılmıştı. Bunun yerine 'az, orta ve ağır' hasarlı ibaresi konulurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı incelemelere göre yapılırsa 'rant' iddiası ortadan kalkmış olur. Riskli yapıyı eğer bunun içine koyarsanız yani az, orta ve ağır hasarlılar ile birlikte dönüştürürseniz İzmir'de kentsel dönüşümün önü açılmış ve tam anlamıyla bir tarih yazılmış olur" şeklinde ifadeler kullandı.
İLGİ VE BİLGİN SAHİBİ DEĞİLLER
'Ret' oyu kullanan meclis üyelerini görüşmeye çağıran ve gerekirse sunum yapacaklarını ifade eden, Özkan, "Ben bunu ilginç karşılıyorum. Geçmiş dönemde de emsal artışı görüşmelerinin olduğu zamanlarda da söylemiştik. Hiçbir CHP Meclis üyesinin deprem ile ilgili bilgi ve ilgi sahibi değil. Ben 'hakkımı helal etmiyorum' dediğimde bana kızmışlardı. Ancak ben bunu bunun için söylemiştim. İlgi ve bilgi sahibi değiller. CHP'li Büyükşehir Meclis üyeleri içinden toplasanız içinde iki ya da üç meclis üyesi var bizlerle ilgilenen ya da bizlerden bilgisi olan. Bizim sorunlarımıza hâkim değiller. İzmir'deki deprem konusuna hakim olabilmek için buradan bir geçmek lazım. Eğer CHP iseniz, halka güvenmeniz lazımsa ve bu dernek halkın nabzını tutuyorsa gelip dernekten geçmeleri lazımdı. Keşke karar öncesi gelip bizle konuşsalardı, buradaki mağduriyeti görselerdi. Gelselerdi bizim neyi neden istediğimizi görürlerdi. Meclisten önce kendilerini buraya bekleriz. Gerekirse bizde gideriz istedikleri yerde istedikleri zaman. Gerekirse onlara sunum da yaparız. Konunun özünü anlasınlar sonra 'ret' veriyoruz denilirse o da kabulümüz. Biz rant peşinde değiliz. 15 ay geçti biz daha çivi bile çakamadık. Bu kadar insana yazık" dedi.