Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den enflasyon açıklaması: Hızlı gerilemenin devam etmesini bekliyoruz...
![Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den enflasyon açıklaması: Hızlı gerilemenin devam etmesini bekliyoruz...](https://cdn.emlakkulisi.com.tr/resim/orjinal/NTk0ODQ1MD-hazine-ve-maliye-bakani-nebatiden-enflasyon-aciklamasi-hizli-gerilemenin-devam-etmesini-bekliyoruz.jpg)
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) verilerinin açıklanmasının ardından enflasyona ilişkin açıklama yaptı.
Nebati, aynı dönemde yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde 0,81 artış yaşandığını ve yıllık bazda yüzde 52,11'e gerilediğine belirtti.
Geçtiğimiz yıl ekim ayında 72,2 puana kadar artan ÜFE-TÜFE arasındaki makas iyice daralarak tek haneli seviyelere gerilediğini anımsatan Bakan Nebeti, "Manşet enflasyonundaki gerileme ve ÜFE-TÜFE arasındaki makasın giderek kapanmaya devam etmesi, enflasyon beklentilerini de olumlu etkilemektedir" açıklamasını yaptı.
Tüm dünyanın resesyon endişeleri ve istihdam kayıplarıyla boğuştuğunu kaydeden Nebati, üretimden, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadeleye kararlı bir şekilde devam ettiklerini söyledi.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında yüzde 2,39 artış kaydetmiş ve yıllık enflasyon üst üste 6 aydan bu yana azalarak yüzde 43,68 seviyesine gerilemiştir. Bu gerçekleşme ile birlikte geçtiğimiz yıl Ekim ayında yüzde 85,5 ile tepe noktasına ulaşan TÜFE enflasyonunda yaklaşık…
— Dr.Nureddin NEBATİ🇹🇷 (@NureddinNebati) May 3, 2023
Bakan Nebati son olarak "Enflasyonla kararlı mücadelemizin bir sonucu olan bu hızlı gerilemenin, önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve yıllık enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz." şeklinde açıkladı.
Öte yandan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 52,11, aylık yüzde 0,81 arttı.
Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,81, bir önceki senenin Aralık ayına göre yüzde 7,11, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 52,11 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 105,50 artış kaydetti.
Yıllık Yİ-ÜFE'ye göre 16 alt sektör daha düşük, 13 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık azalış gösteren tek alt sektör yüzde 1,03 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Buna karşılık diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri yüzde 116,52, içecekler yüzde 113,06, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları yüzde 93,61 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Altın alalım mı? Gram altında bu seviyeyi gören hemen alsın! Son treni sakın kaçırmayın!