28 / 04 / 2024

Hem vasıflı çelik üretimi artırılacak hem de cari açık azaltılacak!

Hem vasıflı çelik üretimi artırılacak hem de cari açık azaltılacak!

Vasıflı çelik üretimini artırmayı hedefleyen Hasçelik, iki yeni tesis ve modernizasyon için 200 milyon euro yatırım yapacağını duyurdu. Hasçelik CEO’su Adnan Naci Faydasıçok, “Her iki yatırımımızla bir taraftan vasıflı çelik üretimini artıracağız ve bir taraftan da cari açığın azaltılmasına katkı ve



Türkiye’nin vasıflı parlak çelik üreticisi Hasçelik, 2023’te iki yeni üretim tesisi için kolları sıvadı. Halihazırda Kocaeli’de ve Konya’da 5 adet üretim tesisi ve 3’ü de yurt dışında olmak üzere toplam 12 adet çelik servis merkeziyle bin kişinin üzerinde çalışana istihdam sağlayan firma, cirosunu 2022’de yaklaşık 500 milyon dolara, ihracat yaptığı ülke sayısını 67’ye çıkardı.

Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre, iki yeni tesis yatırımıyla vasıflı çelik üretimini artıracaklarını ifade eden Hasçelik Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Adnan Naci Faydasıçok, “Kocaeli Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi’nde (TOSB) gerçekleştirdiğimiz ve 200 kişiye istihdam sağlayan krom kaplı mil tesisi yatırımımız 35 milyon euro yatırımla yaptık. Açılışını kasım ayında yapacağız. Bilecik’te ise gelecek yılın son çeyreğinde faaliyete geçecek çelikhane yatırımı için başlangıcı yaptık. Bu üretim tesisimiz için yatırım bedeli ise 150 milyon euro olarak kayıtlara geçecek. Burada Türkiye’nin en modern vasıflı çeliklerini üreteceğiz" şeklinde konuştu.

Hasçelik’in geçen yıl ihracatının 100 milyon dolara yaklaştığını ve üretimin yaklaşık yüzde 80’inin iç piyasa dönük olduğunun altını çizen Faydasıçok, ihracat oranını artırmayı arzu ettiklerini, fakat en büyük sorunlarının kotalar ve anti dampingler olduğunun söyledi.

Hem vasıflı çelik üretimi artırılacak hem de cari açık azaltılacak!

"KOTALAR BİZİ YATIRIMCI YAPTI"

Bu problemleri aşabilmek amacıyla yurt dışında yatırıma başladıklarını vurgulayan Faydasıçok, “Kotalar bizi yurt dışında yatırımcı haline getirdi. İngiltere, Almanya ve Meksika’da yeni yatırımlarımız bulunuyor. İngiltere’de yeni depo satın aldık. Meksika, Amerika’ya da önemli ölçüde üretim yapıyor; büyüyen bir pazar” şeklinde konuştu. Türkiye’de toplam çelik üretiminin yaklaşık 35 milyon ton, fakat buna rağmen vasıflı çelik üretiminin ise 1,5- 2 milyon seviyesinde olduğuna vurgu yapan Faydasıçok, “Almanya’da vasıflı çelik üretimi, toplam çelik üretiminin yüzde 35’i. Çin’de ise yalnızca bir şirketin vasıflı çelik üretimi ülkemizin toplam çelik üretimi kadar. Türkiye olarak vasıflı çelik üretimine daha fazla destek vermemiz bütün imalat sanayimizin gelişimine destek verecektir” değerlendirmelerinde bulundu.

Enerji maliyetlerini indirebilmek için yeni bir GES yatırımının da gündemde olduğunu paylaşan Faydasıçok, “Bu kapsamda üç farklı tesise, 35 megawatt’lık, toplamda 22 milyon dolar değerinde güneş enerjisi santralı yatırımı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Hem vasıflı çelik üretimi artırılacak hem de cari açık azaltılacak!

"ÇİN VE AVRUPA İMTİHAN OLDU, BİZ DE KORUYALIM"

Çin ve Avrupa pazarları hakkında da konuşan Faydasıçok, “Çin’deki yavaşlama ve Avrupa’daki resesyon bizim için en mühim bir sınav oldu. Çin’de tüketim yüzde 20 seviyelerine yakın oranda düştü. Kalan ürünü dünyaya arz edince mal bolluğu meydana geldi. Talep azalınca da tüm dünyada çelik fiyatları düştü. Gelecek yılın ikinci çeyreğinden sonra fiyatlarda bir toparlanma öngörüyoruz. Çin bizim için son derece büyük bir tehdit. Çin’de toplamda 1 milyar 100 milyon tonluk üretim bulunuyor. Rekabeti artırdı. Buna kotalar ilave edilince bizim de çözüm yolları bulma gerekliliğimiz yükseliyor. Avrupa’nın koruma önlemleri, kotalar kullanılarak aşılabilir. Pazarımızı çok düşük fiyata açmamalıyız. Biz de gerekirse koruma tedbirleri koymalıyız” dedi.

Rekabet Kurumu’ndan çimentoda fırsatçılık yapanlara büyük darbe!

Bakan Mehmet Özhaseki’den deprem konutlarına ilişkin çok konuşulacak açıklama!

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem! Krizi fırsata çevirdiler!

Depremde 52 kişiye mezar olan binanı ile ilgili kahreden detay!


Geri Dön