26 / 07 / 2024

Her ilde bilim merkezi açılacak!

Her ilde bilim merkezi açılacak!

Silikon Vadisi'nde Twitter'ın kurucusu Dorsey'i ve İntel'in CEO'su Otellini'yi yetiştiren bilim merkezlerini ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2023'e kadar Türkiye'de bütün şehirlerde bilim merkezleri kurulacağını açıkladı


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıldönümünde teknoloji devi olmak isteyen Türkiye, 'her ile bilim merkezi' projesini hayata geçiriyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ABD temaslarında San Francisco'da Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey ve İntel'in CEO'su Paul Otellini'yi yetiştiren bilim merkezi Exploratorium'u gezdi. Ergün, teknoloji ve Ar-Ge alanında önemli adımlar atmak isteyen Türkiye'nin 2023 vizyonuna 'her ile bir bilim merkezi' projesini ekleyeceklerini söyledi.
 
ABD'de 380, Avrupa'da 250, Çin'de 300 bilim merkezi bulunuyor. Ergün'ün gezdiği San Francisco bilim merkezi 33 milyon dolar bütçesi ve 300 çalışanı ile ABD'nin en büyük merkezlerinden. Merkezin mucitlerini doktora öğrencisi mühendisler, akademisyenler, sanatçılar ve hiçbir okula gitmemiş doğuştan yetenekli insanlar oluşturuyor. Ergün, projeyi "Çocuk, fizik kurallarıyla, kimya ile dokunarak, görerek karşılaşırsa kafasında kıvılcım çakar. Bunu hayata taşır ve yeni keşifler yapar. Gelecek için bunlar şart." cümlesiyle özetlerken 'Geç kalmadık mı' sorusuna "İyi şeyde geç kalınmaz." diye cevap verdi. Bakan, Konya, Kocaeli ve Antep'te inşaatına başlanan bilim merkezleri hakkında şu bilgileri verdi: "Belediyeler mekân oluşturacak. Biz de TÜBİTAK üzerinden sergi alanındaki aletleri oluşturacağız." Bilim merkezlerinin, sanayinin teknoloji fidanlığı olacağını vurgulayan Ergün, her ilde kurulacak bilim merkezinin 1 tanesinin ortalama 10 milyon dolara mal olacağını anlattı. Ergün, bilim merkezlerini sanayi ile entegre edeceklerini, şirketlerin bilim merkezine ödedikleri parayı vergiden düşebileceklerini kaydetti.
 
TÜBİTAK'TAN İCAT VAR ÜRETİM YOK

Ergün, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) bugüne kadar ciddi icatlar geliştirmesine karşın, buluşların bir türlü seri üretime geçmediğini söyledi. Ergün, bu sebeple kurumun yeniden yapılandırılacağını açıkladı. Kurumun bir taraftan araştırmalarına devam ederken, diğer taraftan da ortaya çıkan yeni buluşları ticarete dönüştürecek bir alanın oluşturulacağını ifade etti. Ergün, TÜBİTAK'ın, temel bilim araştırmalarına devam edeceğini, ancak netice kazanan araştırmaların seri üretime de geçmesi gerektiğini kaydetti. Kurum için "Araştırmasını yapıp kullanamadığı ürünler var." diyen Ergün, örnek olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güneydoğu'daki sınır birliklerini ziyaretinde tadına baktığı üç yıl bozulmayan yemekleri gösterdi. Ergün, "TÜBİTAK, bu alanda üç yıl boyunca araştırma yapmış. Dolma gibi üç yıl boyunca bozulmayacak yemekler geliştirmiş. Ancak sanayiye aktaramamış. Rafta kalmış. Asker de şimdi ithalini kullanıyor. Böyle ürünler afet zamanlarında da kullanılabilir." diye konuştu.

TÜBİTAK'ın teknoloji transfer etmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, bazı enstitülerin araştırmaların transfer merkezi olarak kullanılacağını açıkladı. Ergün, TÜBİTAK'ın borla ilgili araştırmalarının rafta kaldığını, buna karşılık Kırıkkale'de bir firmanın normalden çok daha ince borlu alüminyum zırh üretmeye başladığını anlattı.
 
İzmit SEKA arazisine yerli Hollywood kuruluyor

Los Angeles'ta dünyanın en büyük film endüstrisi Holly-wood tesislerini inceleyen Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin kendi Hollywood stüdyolarını kurmak için kolları sıvadığını söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski SEKA arazisinde 1.500 dönümlük film stüdyolarının kurulmaya başlandığını vurgulayan Ergün, "Filmlerin tamamı Hollywood'da stüdyoda çekildi. Biz ise o filmlerde bambaşka bir dünya görüyoruz. Bir endüstri ortaya çıkarmışlar. Türk dizilerinin çok fazla ülkede izleniyor olması bizi de hareketlendirdi. Kocaeli'nde kurulan stüdyolarda TRT ile Osmanlı dizisi çekiyorlar." dedi. Ergün, Kocaeli'nde stüdyoların yanı sıra dekor ve kostümleri yapan merkezlerin de olacağını ve buraların zamanla turizm merkezi haline geleceğini ifade etti.

Zaman


Geri Dön