02 / 05 / 2024

Herkesin merak ettiği soruların cevabı geldi! Emekli maaşlarında kritik detay 

Herkesin merak ettiği soruların cevabı geldi! Emekli maaşlarında kritik detay 

AK Parti MKYK Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Ekonomim gazetesindeki köşe yazında, hangi tarihte emekli olmanın avantajlı olacağını yazdı. ve EYT'de dahil olmak üzere bir çok soruya cevap verdi.



İşte Kurt'un o yazısı;

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

SSK emekli aylığını belirleyen ana parametre güncellenmiş ortalama aylık kazanç ile prim gün sayısına göre belirlenen aylık bağlama seviyesidir. 

Bu ikisinin çarpımı emekli aylığıdır. Her bir seneye ait sigorta prim matrahı için uygulanacak olan güncelleme katsayısı, her senenin senelik tüketici  enflasyon seviyesinin bütünü ile büyüme hızının yüzde 30’unun toplamından oluşur. Böylece güncellenmiş ortalama prim matrahı ile aylık bağlama oranının  çarpımından oluşan aylık, Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinden geçerli olmak üzere, tüketici enflasyonu kadar yükseltilir.

2022 senesinde emekli olanlar, 2023 senesinde emekli olanlara göre daha avantajlıdır. Dolayısıyla ya 2022 senesi emeklisinin ya da 2023 senesi emeklisinin maaşı daha çok olmuştur.

2022 senesinde emekli olmayanların veya 2022 senesinde SGK maaş hesaplama robotunda görülen maaş o devirde geçerli bilgilerle hesaplanmıştır. Dolayısıyla o meblağın üzerinde yüzde 30 yükseliş beklentisi doğru değildir, zira SGK maaş hesaplama programı hesabın yaptırıldığı an için emekli olunsa bağlanacak maaşı gösterir.

Ekonominin normal seyrinde gittiği dönemlerde ihtiyarlık aylığı talebinde bulunulan senenin aylık miktarına etkisi önemsenmeyecek seviyede olmakla beraber ekonomide meydana gelen anormal değişimler (TÜFE oranının ani artışı/azalışı) aylık farkını anormal seviyelere getirebilir.

Herkesin merak ettiği soruların cevabı geldi! Emekli maaşlarında kritik detay 

YÜZDE 30 ZAMLI ALACAKLAR

Emekli maaşı hesabında 2023 senesi evveline ait enflasyon oranı ve büyüme hızı dikkate alınır. SGK maaş hesaplama robotunda gördüğünüz maaş 2023/Ocak  zammını yani %30 zammı da içermektedir.

2022 senesi büyüme seviyesi henüz açıklanmadığı için 2023/Ocak zamlı bu maaş 2023/Nisan aylarında güncelleme hızının %30’u kadar yükseltilecek. Büyüme oranı %5-6 gibi beklendiği için bu hesaplanan maaşı 1.015 ile çarptığımızda bulunacak maaş Nisan dönemi büyüme hızını ve 2023/Ocak zammını kapsayan asıl maaş olacaktır. 
    
Büyüme hızının %5,5 olması durumunda emeklilikte 2022 güncelleme katsayısı %65,92 olacaktır. 2022 senesinde emekli olanın emekli maaşı 2022/ Ocak ve Temmuz döneminde toplamda %78,60 çoğaltılmış 2023/Ocak döneminde de %30 çoğaltılmış olacaktır.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön